Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Nieuws

Particuliere woningverbetering verloopt voorspoedig

De gestarte initiatieven van het project particuliere woningverbetering koersen af op een succesvol resultaat. In 2010 startte de gemeente een proef, waarbij drie Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) in de Westwijk hulp en advies kregen bij het aanpakken van achterstallig onderhoud. Voor het maken van een flinke opknapbeurt konden de VvE’s leningen afsluiten bij de gemeente tegen een lage rente. Dit leidde tot het wegwerken van achterstallig onderhoud, isolerende maatregelen, een betere uitstraling van de flats en meer leefbaarheid in de wijk. Bovendien zijn de VvE’s actiever geworden en maakten ze goede plannen voor het meerjarig onderhoud. Na de geslaagde start kreeg de particuliere woningverbetering in de afgelopen jaren navolging.

In de noordrand van de Westwijk zijn in totaal negen flats betrokken bij de particuliere woningverbetering. Alle VvE’s van in totaal 420 appartementen sloten zich aan. Bij de eerste drie flats zijn de werkzaamheden afgerond, bij de volgende drie flats is het werk nu in uitvoering en bij de laatste drie flats zullen de werkzaamheden in 2015 starten. In de Spoorbuurt in Babberspolder-Oost doen negen van de twaalf VvE’s mee aan het project particuliere woningverbetering. In totaal gaat het om 186 appartementen. De deelnemende VvE’s hebben nu plannen voor onderhoud gemaakt en leningen aangevraagd. De drie VvE’s die niet meedoen, hebben wel een meerjarenonderhoudsplan ontvangen. De onderhoudskosten voor de komende vijftien jaar zijn daarmee inzichtelijk, zodat de VvE’s kunnen gaan sparen voor het benodigde onderhoud.

Enthousiaste VvE’s

Wethouder Hans Versluijs: “De gemeente koos voor de VvE’s in de Westwijk en de Spoorbuurt vanwege de te verwachten verbeteringen en vanwege het belang van de opknapbeurt voor de uitstraling van de wijk. Het enthousiasme van de VvE’s was opvallend: we moesten in de Westwijk zelfs loten, omdat er meer flats mee wilden doen dan het budget mogelijk maakte. Uitgelote VvE’s  hebben later nogmaals aan de gemeente verzocht om toch mee te kunnen doen. Ik vind het heel positief dat we extra geld hiervoor konden uittrekken en dit enthousiasme konden belonen. Het beschikbare gemeentelijke budget heeft nu een goede bestemming gekregen.”

Ook omgeving opknappen

De werkzaamheden die de VvE’s lieten of nog laten uitvoeren, variëren van het aanpakken van betonrot, het herstellen van doorgeroest hekwerk en het isoleren van daken, gevels en ramen tot het vervangen en vergroten van balkons, het vernieuwen van de entree en het plaatsen van dubbel glas. Bovendien knapt de gemeente met subsidie van de Stadsregio Rotterdam het openbaar gebied rondom de flats op. In de noordrand van de Westwijk bestaat dit uit het aanleggen van nieuwe grasvelden, natuurlijke oevers en wadi’s en het plaatsen van nieuw straatmeubilair. Dit is voor een deel gebeurd. Voor de Spoorbuurt zijn de plannen voor de openbare ruimte: een betere afwatering door het aanleggen van drainage, het aanleggen van nieuwe gas- en waterleidingen, het planten van nieuwe bomen en het vergroten van het aantal parkeerplaatsen (van 80 naar 143) door het invoeren van haaks parkeren.

‘Wijk is verrijkt’

Arij Maat van de VvE Gijsbrecht van Amstelstraat 2-60 woont samen met zijn vrouw bijna 50 jaar in de Westwijk. “Wij zijn goed ter been, maar door de balkonverbreding kunnen we ons nu wel makkelijker bewegen. Van de vernieuwingen ondervinden we dagelijks voordeel en zo’n balkon is een aanvulling op het huis”, aldus de gepensioneerde Arij Maat die vindt dat de wijk door de opknapbeurt van de flat is verrijkt. Volgens Richard Blom van de VvE Van der Werffstraat 266-380 was de lage VvE-bijdrage debet aan de onderhoudsachterstand die deze flat had. “Ik betaalde eerst € 60,-. Dat is veel te laag om de flat goed te onderhouden. Inmiddels is de bijdrage verhoogd en ik denk dat een hogere VvE-bijdrage nodig blijft, zodat we ook wat geld in kas houden voor onvoorziene posten in de toekomst.”

Bron: Gemeente Vlaardingen

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  VvE Centraal stopt!Op 15 maart
  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.