Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Bed & BreakfastVerhurenVvE Zaken

AirBnB-verhuurders en de VvE: een oproep tot dialoog.

De Nederlandse deeleconomie ontwikkelt zich in een rap tempo. De politiek, verzekeraars en gemeenten denken proactief mee om de deeleconomie op een fatsoenlijke manier vorm te geven. Dit schrijven andere media: 

  • Op 9 september 2014 geeft minister Blok aan om AirBnB niet onmogelijk te maken;
  • Ondanks dat aangeboden woningen bij AirBnB moment niet te verzekeren zijn bij de grote verzekeraars, geeft een woordvoerder van Nationale Nederlanden op 5 september 2014 aan dat de verzekeraar bezig is met het herzien van de polisvoorwaarden, zodat AirBnB verhuurders zich wel kunnen verzekeren;
  • Ook de Gemeente Amsterdam start een samenwerkingsverband met AirBnB.

AirBnB levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse deeleconomie. Er zijn in Nederland al circa 15.000 AirBnB verhuurders. Er is echter nog een grote belemmering die het succes van short stay verhuur in de weg staat: Toestemming krijgen van de Vereniging van Eigenaren.

Op mijn blog dat alle Nederlandse AirBnB verhuurders onverzekerd zijn bij de grote verzekeraars kreeg ik de volgende reactie van een van de lezers:

“Een VVE kan wel degelijk weigeren om tijdelijke verhuur toe te staan en is door een rechterlijke uitspraak vorig jaar september bevestigd:

In haar uitspraak van 10 september 2013 bevestigt het Gerechtshof Amsterdam het oordeel van de rechtbank Amsterdam dat het niet is toegestaan om een appartement met als bestemming woning tegen betaling aan derden (dat wil zeggen toeristen) in gebruik geven voor een korte periode. Dit wordt aangemerkt als bedrijfsmatige exploitatie en niet als gebruik als woning, hetgeen in strijd is met de splitsingsakte en het bijbehorende reglement.

Dus bezint voor je er aan begint: mogelijke problemen met verzekering en vve in het geval van een appartement. Ik kan me ook voorstellen dat VVE leden weigeren tijdelijke verhuur toe te staan als er geen afdoende verzekering is afgesloten (aantoonbaar).Dat een premie voor een eventuele verzekering hoger zal zijn lijkt me logisch: risico is nu eenmaal hoger als er vreemden gebruik maken van je woning.”

 

De uitspraak van het Gerechtshof van Amsterdam heeft grote gevolgen voor alle AirBnB verhuurders in Nederland. Ondanks dat bijna alle VvE’s zich niet bewust zijn van hun macht, kunnen VvE’s AirBnB verhuurders een boete opleggen tot 6000 euro, als AirBnB verhuurders toch besluiten om hun woning aan toeristen te verhuren zonder toestemming van de VvE.

Nu weten we dat de VvE’s gesteund worden door jurisprudentie en dat VvE’s volledig in hun recht staan zodra zij boetes uitdelen aan AirBnB verhuurders die zich niet aan de regels houden. Maar hoe zit het met de groep van welwillende AirBnB verhuurders die zich wel willen conformeren aan de voorwaarden van de VvE’s? Hoe kunnen VvE’s AirBnB verhuurders tegemoet komen die er wel alles aan wil doen om hun gasten te houden aan het Huishoudelijk Reglement van de VVE en alle mogelijke overlast willen beperken tot een minimum? Hoe kunnen VvE’s rekening houden met AirBnB verhuurders die gedurende de economische crisis extra inkomsten hard nodig hebben om aan hun hypotheek verplichtingen te voldoen vanwege hun dubbele woonlasten?

Door de komst van AirBnB, Uber en Blablacar is de deeleconomie een feit. De politiek, gemeenten, verzekeraars en zelf banken leveren een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse deeleconomie en reiken oplossingen aan om belemmeringen weg te nemen bij short stay verhuur.

Via dit blog doe ik een oproep aan alle VvE’s om in dialoog te gaan met de AirBnB verhuurders waar de volgende vraag centraal staat:

Hoe kunnen VvE’s en AirBnB verhuurders mogelijke belemmeringen wegnemen bij short stay verhuur?

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.