FinancieelKascommissieVerhuren

Huurder in de VvE-kascommissie?

Huurder in de VvE kascommissieBezitters van het boek De Kascommissiegids voor VvE’s en Financiën van de VvE, gids voor bestuurders en appartementseigenaren kunnen kosteloos vragen stellen aan de auteur, Maarten den Ouden. Van die mogelijkheid maken vele appartementseigenaren, VvE-bestuurders en VvE-kascommissieleden dankbaar gebruik.

Omdat veel van die vragen en antwoorden ook interessant zijn voor een breder publiek, zullen we voortaan in elke VvE Nieuwsbode één van die vragen met het antwoord publiceren.

In De Kascommissiegids voor VvE’s wordt gesteld dat de kascommissie uit tenminste twee leden van de VvE bestaat. Mijn vraag is de volgende: mag ik als gebruiker van een appartement, dat ik huur van een van de leden van de VvE, deel uitmaken van de kascommissie? Ik ben geen eigenaar van het appartement en dus ook geen lid van de VvE.

Als de kascommissie maar uit twee leden bestaat, dan mag u als huurder daarvan geen deel uitmaken. De wet(Burgerlijk Wetboek Boek 2, artikel 48) (en waarschijnlijk ook het Modelreglement dat geldt voor de VvE van de eigenaar waarvan u huurt) eist dat er tenminste twee “leden” van de VvE in de kascommissie zitten.

Als u als huurder als “derde lid” wordt toegevoegd, bestaat daartegen echter geen enkel bezwaar. Het is niet gebruikelijk dat huurders in de kascommissie van een VvE zitten, aan de andere kant kunnen er zeker voordelen aan zitten, bijv. indien een huurder deskundigheid kan inbrengen die de andere leden niet hebben.