Duurzame EnergieEnergiebesparingVvE Centraal

Studiegroep zonnestroom voor VvE’s Den Haag

Studiegroep VvE Balie Zonne Energie

Een zonnestroom-installatie in een VvE-complex kan zeker zinnig zijn, zowel voor het milieu als voor de portemonnee. Zonnepanelen op het dak zullen ook positief bijdragen aan het imago van de VvE of de afzonderlijke leden. Echter, de rekensommen zijn wat anders dan bij individuele woningen, en het is niet altijd gemakkelijk om de besluitvorming, de realisatie en het beheer voor elkaar te krijgen.

Doel

De studiegroepen Zonnestroom voor VvE’s worden georganiseerd door de gemeente Den Haag en zijn bedoeld voor VvE’s die serieuze interesse hebben in de toepassing van zonnepanelen. Dat mag zijn op basis van een breder plan voor verduurzaming, maar ook op basis van persoonlijk enthousiasme van enkele leden (liefst bekend bij de buren).

Het doel is voor de eigen VvE of voor een specifiek complex een plan uit te werken: collectief, individueel of een tussenvorm. Alle kennis en afwegingen die hiervoor nodig zijn, worden verzameld en op een rij gezet; alle andere denkbare theorie over zonnestroom blijft achterwege. Na vier bijeenkomsten overziet u wat er allemaal komt kijken bij de realisatie van een zonnestroominstallatie in uw complex, en waarop u moet letten bij de besluitvorming, het zakendoen, de uitvoering en het beheer. Zo kunt u binnen en voor uw VvE een deskundige en kritische rol spelen.

Deelnemers

Per VvE kunnen twee mensen meedoen. Ook VvE-beheerders of verhuurders / vastgoedeigenaren kunnen zich aanmelden, zoals ook enkele gemeente-ambtenaren zullen aanschuiven, en externe adviseurs die meewerken aan gemeentelijke projecten. Per studiegroep is ruimte voor ongeveer twaalf personen.
Er is geen kennis vooraf nodig. Wie al veel weet, kan zeker meedoen, maar dan verwachten we wel dat hij/zij kennis en ervaringen deelt. Van alle deelnemers wordt zelfwerkzaamheid verwacht: tussen de bijeenkomsten zijn er zaken om uit te zoeken, waarbij het werk binnen de studiegroep verdeeld wordt. De studiegroepen worden begeleid door veelwetende deskundigen, maar zij weten natuurlijk nooit alles én huldigen de principes ‘samen leren’ en ‘kennis delen’.

Praktische info

Deelname aan een studiegroep Zonnestroom voor VvE’s is gratis, maar na bevestiging wordt u wel verwacht, bij voorkeur alle vier bijeenkomsten.
Dit najaar start(en) één of meer studiegroep(en), afhankelijk van de interesse:

• vier maandagavonden 19.30 – 22.00u., vanaf half september (vol)
  • vier woensdagavonden 19.30 – 22.00u., vanaf eind september (vol)
  • vier vrijdagmiddagen 14.00 – 16.30u., vanaf begin oktober (vol)
  • vier zaterdagen 10.00 – 12.30u., vanaf half oktober (Afgelast)

De locatie wordt gekozen aan de hand van de aanmeldingen. U krijgt er tijdig bericht over. Aanmelding: stuur vóór 1 september 2014 een email aan [email protected] Meld daarbij de naam en het adres van uw VvE en welke dag van de week u wilt komen, graag ook uw tweede keus. Toelichting of vragen: Mieke Weterings, tel. 06 – 83 64 22 16 of stuur een bericht aan [email protected].

Afhankelijk van wat nodig is in uw complex en wat gewenst wordt door de deelnemers, komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

• Bepalen van de geschikte ‘zonnige’ delen van uw dak
  • De keuze voor het type zonnepanelen, de opstelling en constructie
  • Hoe houd ik mijn buren op de hoogte van de plannen?
  • Alle elementen en onderdelen van een zonnestroominstallatie
  • De bevestiging aan het dak of ballast
  • Een berekening van stroomopbrengst, ook in relatie tot uw energiegebruik
  • Keuzes maken over collectief of individueel gebruik van de opgewekte stroom, of tussenvormen