


VvE’s zijn voor Eindhoven erg belangrijk voor het behalen van haar doelstelling om in 2045 volledig energie neutraal te zijn. In deze succesvolle informatiebijeenkomst speciaal voor VvE’s werden meer dan 70 geïnteresseerden geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden die er voor zonnepanelen zijn en werd een hele mooie eerste stap gezet.
In twee uur tijd introduceerd Adriaan de Boer van de gemeente Eindhoven drie sprekers die de aanwezigen informeren over de mogelijkheden om energie op te wekken via de zon. (Via de Zonatlas is inzichtelijk wat het mogelijk rendement is per dak binnen heel veel gemeenten)
Wij hebben geen energieprobleem!
Met deze mooie film van Wubbo Ockels start de bijeenkomst.
De opties voor een VvE
Er zijn in hoofdlijnen vier mogelijkheden waarvan er drie tijdens deze bijeenkomst worden toegelicht.
- Achter de meter voor algemeen gebruik
- Achter de meter voor individueel gebruik
- Herman de Zonnestroomverdeler
- Participeren in een Zonnepark
Achter de meter voor algemeen gebruik
De eerste spreker deelt de ervaringen van de VvE Picushof, een complex van 12 jaar oud, met 18 bewoners en goed geïsoleerd. Zij hebben 50 panelen geplaatst en hebben een rendement van 6% op de investering. De belangrijke redenen waarom dit project binnen 1 vergadering is aangenomen waren het waardebehoud van het complex door zonnepanelen én het rendement van 6% wat substantieel hoger is dan het rendement op een spaarrekening bij de bank. Door het hoge gemeenschappelijke energieverbruik is deze oplossing voor VvE Picushof rendabel.
Herman de Zonnestroomverdeler
De tweede spreker is Christiaan Brester, directeur van Lens, over Herman de Zonnestroomverdeler. Deze oplossing verdeelt het de opgewekte energie over de deelnemers waardoor het rendement op de investering hoger is dan wanneer deze over de gemeenschappelijke meter wordt verdeeld. Bijkomend voordeel van deze methode is dat de opwekking meegenomen mag worden in het energielabel van de woning.
Participeren in een Zonnepark
Als laatste spreker deelt Morgen Groene Energie als lokale energiecoöperatie de mogelijkheden van een zonnepark. Deze oplossing is met name een papieren verrekening waarbij gebruik gemaakt wordt van de Postcoderoos. Dit alternatief kan erg interessant zijn wanneer de VvE zelf niet wil investeren in zonnepanelen op het dak of haar dak beschikbaar wil stellen voor lokale energieopwekking.
TJES als ezelsbruggetje voor zonnepanelen binnen de VVE
Voor elke VvE is voor het slagen van een project qua zonnepanelen van belang om Technische, Juridische, Economische én Sociale dimensie goed te behandelen. Vaak worden alleen de eerste drie dimensies bekeken tijdens het project en wordt het sociale vlak vergeten. Helaas want juist dit is cruciaal binnen een VvE. Je moet alle neuzen dezelfde kant op zien te krijgen.
Vervolgbijeenkomst
Op 24 september aanstaande zal de gemeente Eindhoven een vervolgbijeenkomst organiseren waarin in kleine masterclasses van een half uur ingegaan wordt op het Juridische, Economische en Sociale vlak van Zonnepanelen binnen de VvE.
U kunt zich hiervoor aanmelden door het onderstaande formulier in te vullen!
[contact-form to=’[email protected]%26#x002c; [email protected]’ subject=’Aanmelding Masterclass 24 September’][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mail’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][contact-field label=’Telefoonnummer’ type=’text’ required=’1’/][/contact-form]