Verzet haalt niets uit, pijp Balk gesloopt

De sloop van de fabriekspijp in Balk is gistermorgen tóch begonnen. De afbraak heeft een eind gemaakt aan de reddingsactie voor de pijp, eigendom van de Vereniging van Eigenaren De Iendracht.

De gemeente De Friese Meren wilde de sloop met veertien dagen uitstellen. De Vereniging van Eigenaren voelde daar naar eigen zeggen ook wel voor. Maar de beheerder die de zaken van de VvE regelt, bleek uiteindelijk niet mee te willen werken. Hij heeft de sloop door laten gaan.
Engelien Bouma, initiatiefneemster van de reddingsactie, is zwaar teleurgesteld. ,,Ta myn ferwûndering binne se dochs mei de sloop útein setten. Tige spitich. Al ús ynspanningen ha fergees west.”
Bouma betwijfelt of de VvE echt heeft willen meewerken aan het uitstel. Volgens haar is er wel degelijk sprake van onwil. ,,Ik fyn it allegear hiel treurich.”
Wethouder Johannes van der Pal van De Friese Meren is evenmin te spreken over de gang van zaken. Van der Pal stak vorige week veel energie in de kwestie rond de fabriekspijp. Op zijn initiatief stelde de gemeente zich garant voor de kosten, die de sloper eventueel in rekening zou brengen voor het uitstel. Volgens de wethouder lag er een duidelijke afspraak met de VvE. ,,Ik gie derfân út dat it útstel regele wie. Der wie gjin reden om dêroan te twifeljen.”
Van der Pal kreeg gisterochtend van ambtenaren te horen dat de sloper was begonnen. Berend Weistra, voorzitter van de VvE, had dat in een mailtje aan de gemeente gemeld. Van der Pal: ,,Dat fyn ik nuver. Ik hie graach in tillefoansje krigen.”
>Meer hierover in het Friesch Dagblad van vandaag