Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Onderhoud

Wat te doen bij een te lage of te hoge luchtvochtigheid in uw woning?

Luchtvochtigheid en de VvE

Luchtvochtigheid en de VvEDe meesten van ons zijn vast wel eens in een woning geweest waarin: u een droge keel kreeg, u muffe lucht rook of waar u schimmel aantrof op wanden en plafonds. Het is vervelend en ongezond om in zo’n woning te verblijven. Bovenstaande kenmerken worden veroorzaakt door een te hoge of een te lage luchtvochtigheid. In dit artikel vindt u, hoe u een te lage of een te hoge luchtvochtigheid
tegen kunt gaan.

Wat is luchtvochtigheid?

Even simpel uitgelegd, luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp in de lucht. Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht. Om die reden is de luchtvochtigheid bij koud weer lager dan bij warm weer, waardoor lucht op koude winterdagen droger aanvoelt / is.

Welke luchtvochtigheid is normaal in een woning?

De normale relatieve luchtvochtigheid in een woning bedraagt 40-60 %. Met het percentage wordt de hoeveelheid waterdamp weergeven die de lucht bevat, ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp die lucht kan bevatten bij een bepaalde temperatuur. Met een hygrometer (verkrijgbaar vanaf ± € 7,00) kunt u de relatieve luchtvochtigheid meten. Indien de relatieve vochtigheid veel afwijkt van bovenstaande percentages, kan dit leiden tot onderstaande gevolgen.

Een te lage relatieve luchtvochtigheid

Kan leiden tot prikkelende ogen, droge (jeukende) huid, droge hoest, barstende lippen, hoofdpijn, moeite met adem halen of uitgedroogde slijmvliezen. Deze symptomen zullen zich eerder in een koude winter voordoen, daar de relatieve luchtvochtigheid ± 30 % bedraagt.

Zo kunt u een te lage relatieve vochtigheid tegengaan

Plaatsen van planten die veel water verdampen, waterbakjes aan radiatoren plaatsen, afzuigkap niet te gebruiken tijdens het koken, plaatsen van luchtbevochtigers, minder ventileren. Is uw woning voorzien van balansventilatie met WTW (warmteterugwinning) dan kan een enthalpiewisselaar ook uitkomst bieden. 

Een te hoge relatieve luchtvochtigheid

Kan leiden tot ademhalingsproblemen, allergie of een lagere weerstand. Schimmelvorming op wanden, hout en meubilair, muffe binnenlucht, verkleuring van wanden, houtrot, uitzetten van houten vloeren.

Zo kunt u een te hoge relatieve vochtigheid tegengaan

Woning / ruimten goed ventileren, bij douchen en keuken goed ventileren, door bijvoorbeeld ramen open te zetten of de mechanische ventilatie (tijdelijk) een standje hoger te zetten. Het plaatsen van luchtontvochtigers. 

Nieuwbouw

Bij nieuwbouwwoningen is de relatieve vochtigheid vaak hoger. Redenen hiervoor is dat met name wanden en vloeren veel ‘bouwvocht’ bevatten, doordat water gebruikt is voor het productieproces (van bijvoorbeeld beton of specie) of door nat weer. Betrekt u een nieuwbouwwoning met een hoge relatieve vochtigheid, dan biedt het plaatsen van tijdelijke bouwdrogers ook uitkomst. 

Experimenteer en concludeer

In dit artikel zijn een aantal mogelijkheden genoemd hoe u een te lage of een te hoge luchtvochtigheid kunt tegengaan. Per mogelijkheid verschilt de arbeidsinspanning en financiële investering. Ik zou u willen adviseren om de meest betaalbare mogelijkheid als eerst toe te passen, en de mogelijkheden één voor één toe te passen om te onderzoeken of deze voor u werken (zowel op het gebied van arbeidsinspanning als het verhogen of verlagen van de relatieve luchtvochtigheid).

 

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.