Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Onderhoud

Wijzigingen doorvoeren in het privé-gedeelte.

Wijzigingen doorvoeren in het privé-gedeelte.


Sinds 1 november 2011 beantwoordt Anne Vermeulen, advocaat bij Rijssenbeek Advocaten veel voorkomende vragen over het appartementsrecht.

Is toestemming van de vergadering van eigenaars benodigd voor het doorvoeren van wijzigingen in het privé-gedeelte?

Op grond van de wet, artikel 5:119 lid 1 BW is iedere appartementseigenaar bevoegd tot het aanbrengen van veranderingen in zijn privé-gedeelte, voor zover die veranderingen geen nadeel aan andere privé-gedeelten dan wel gemeenschappelijke gedeelten en zaken toebrengen.

Op grond van artikel 5:119 lid 2 BW is het daarentegen wel verplicht de VvE van die wijzigingen in kennis te stellen. Dit om na te kunnen gaan of de betreffende wijziging het aanpassen van de opstalverzekering noodzakelijk maakt. Dit is het geval indien de waarde van het gebouw wijzigt door de verandering in het privé-gedeelte. Indien een eigenaar deze kennisgevingverplichting niet nakomt, is hij in beginsel aansprakelijk voor schade die ontstaat door eventuele onderverzekering.

Wordt in de akte van splitsing verwezen naar een Modelreglement, dan is slechts toestemming van de vergadering van eigenaars nodig in de volgende drie gevallen:

  1. indien veranderingen aan worden gebracht in de gemeenschappelijke gedeelte en zaken – ook als deze zich in het privégedeelte bevinden;
  2. bij iedere op-, aan-, of onderbouw;
  3. bij wijziging van het architectonische uiterlijk of de constructie van het gebouw.

Zolang van deze situaties geen sprake is, behoeft een eigenaar dus geen toestemming van de vergadering van eigenaars voor het aanbrengen van wijzigingen aan het privégedeelte. Let wel, de akte van splitsing kan een uitzondering op de Modelreglementen bevatten. Bent u voornemens uw appartement te verbouwen dan is het dus van belang dat u nagaat of wijzigingen aan de gemeenschappelijke gedeelten en/of zaken worden aangebracht. In dat geval is te allen tijde toestemming benodigd tenzij de akte van splitsing anders bepaalt.

advertentie Rijssenbeek Advocaten

Mocht u specifieke vragen over dit onderwerp hebben dan kunt u deze vraag hier aan haar stellen of neem direct contact met Anne Vermeulen op via www.rijssenbeek.nl.

Over de auteur

Expertise Anne Vermeulen adviseert aan en procedeert voor onder meer (besturen van) VvE’s en hun beheerders, recreatieparken en particuliere opdrachtgevers. Zij is specialist op het gebied van appartementsrecht en bouwrecht. Wist u dat? Anne Vermeulen regelmatig optreedt als docent en spreker tijdens cursussen voor professionele vastgoedbeheerders en (besturen van) VvE’s.
Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.