Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Overheid

Inhuren illegale schilders levert particulieren boete op

Recentelijk is een particulier beboet met Euro 12.000,- voor het in de arm nemen van twee illegale schilders. Hét bewijs dat een opdrachtgever er beter aan doet om voor bonafide vakkrachten te kiezen.

Voor een particulier in Schoorl is ‘goedkoop’ op duurkoop uitgelopen. Men ging in zee met twee ‘schilders’ uit de Oekraïne. Volgens de Nederlandse wetgeving is het echter niet toegestaan om mensen werk te laten uitvoeren die illegaal zijn in Nederland. Het inzetten van illegale arbeidskrachten gaat immers ten koste van legale arbeidskrachten, die daardoor moeilijker aan werk komen. Bovendien worden illegale arbeidskrachten vaak onderbetaald en worden sociale premies en belasting ontdoken. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie met bonafide werkgevers. De schilders in deze zaak mogen hier niet werken en de opdrachtverstrekking voor schilderwerk aan het huis werd daarom door de Arbeidsinspectie gezien als een economisch delict. Per ingehuurde Oekraïners kreeg de particulier direct een boete van Euro 6.000,-. Dat kan zonder tussenkomst van het Openbaar ministerie.

Naar aanleiding van dit bericht in SchildersVak.nl en het Noord Hollands Dagblad geeft OnderhoudNL haar leden het advies mee om opdrachtgevers te wijzen op de boete die ze krijgen als er niet met bonafide bedrijven wordt gewerkt. Bovendien is men verplicht om de identiteit van werknemers te controleren. De Arbeidsinspectie (Ai) heeft in 2014 voor de controle 35 extra inspecteurs vrijgemaakt. Het lik-op-stuk boetebeleid van de Ai blijkt een effectieve manier om de naleving van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) door werkgevers te bevorderen.

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.