Kennis van VvE Zaken

Bed & BreakfastModelreglementVergunningenVerhurenVvE Centraal

Invloed nieuwe regelgeving AirBnB in Amsterdam

Invloed nieuwe regelgeving AirBnB voor VvE's in Amsterdam

Invloed nieuwe regelgeving AirBnB voor VvE's in AmsterdamAfgelopen week is de nieuwe regelgeving voor vakantieverhuur (AirBnB) gepubliceerd. U kunt deze of op onze nieuwsdienst of via haar website lezen.

We hebben Anne Vermeulen gevraagd om aan de lezers van VvE Centraal uit te leggen wat de gevolgen zijn van deze wijziging voor een Verenigingen van Eigenaars in Amsterdam.

Dit betreft slechts toestemming van de Gemeente Amsterdam en staat los van de toestemming die door de VvE gegeven dient te worden voor zover met de verhuur afgeweken wordt van de in de akte opgenomen bestemming. In haar beschikking van 10 september jl. bevestigt het Gerechtshof Amsterdam het oordeel van de rechtbank Amsterdam dat het niet is toegestaan om een appartement met als bestemming woning tegen betaling aan derden (dat wil zeggen toeristen) in gebruik geven voor een korte periode. Dit wordt aangemerkt als bedrijfsmatige exploitatie en niet als gebruik als woning, hetgeen in strijd is met de splitsingsakte en het bijbehorende reglement.

Het argument van de verhurende appartementseigenaar was dat in het splitsingsreglement voor wat betreft ingebruikgeving aan derden, niets is vermeld over een beperking van ingebruikgeving naar tijdsduur. Dit argument slaagt dus niet. Het Gerechtshof Amsterdam is van mening dat het splitsingsreglement slechts ziet op ingebruikgeving voor de langere termijn en niet op ingebruikgeving voor een korte periode. Naar het oordeel van Gerechtshof  Amsterdam is immers het voldoen aan de in het splitsingsreglement opgenomen voorwaarde – het ondertekenen van een aan het bestuur van de VvE af te geven (gebruikers)verklaring – moeilijk voorstelbaar en praktisch onuitvoerbaar bij ingebruikgeving voor een korte periode aan toeristen.

Op grond van deze beschikking voegt de toestemming van de gemeente dan ook niet zo heel veel toe. Toestemming van de vergadering van eigenaars blijft immers –aldus het Hof- nodig indien het appartement de bestemming woning heeft.

Wel is het zo dat het argument dat met het verhuren voor korte tijd van een appartement in strijd is met publiekrechtelijke regelgeving wordt gehandeld, in Amsterdam klaarblijkelijk niet meer van toepassing is.

Gerelateerde artikelen
Nieuws

'sparen voor de toekomst' reden voor particuliere verhuur.

NieuwsOverheidVerhuren

Verhuurverbod op nieuwbouw koopappartementenen, gaat dat er komen?

VvE Rechtspraak - Overig

Uit de praktijk van M2 Advocaten: VvE recht

EnergiebesparingLeningen & Subsidies

Af van gas! € 5.000,- tot € 8.000,- subsidie in Amsterdam

Het laatste nieuws wekelijks in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.