EnergiebesparingServicekostenVvE Centraal

Een museumstuk helpt de VvE met energiebesparing.

Wattcher, een besparing catalysator voor VvE's

Wattcher, een besparing catalysator voor VvE'sEen product review van de Wattcher.

Soms heb ik het geluk dat ik een product mag testen/beoordelen voor VvE Centraal. In het verleden waren dat voornamelijk boeken over de VvE, maar dit keer mocht ik iets unieks in proberen. Een museum stuk uit het Stedelijk Museum, wat kan helpen bij het inzichtelijk maken van energie verbruik én een stuk gereedschap om verdere energiebesparing te bespreken en energieslurpers te isoleren.

Ik heb het over de Wattcher. Een energiemonitor ontworpen door Marcel Wanders, die het stroomverbruik van een appartement of van alle gemeenschappelijke ruimten van een VvE laat zien. Hiermee is gemakkelijk te achterhalen welke apparaten en installaties veel verbruiken en te ontdekt waar als VvE besparingen gerealiseerd kunnen worden..

Gemiddeld besparen Wattcher gebruikers 13% wat in een 4 persoonshuishouden al snel neer komt op € 300. En, natuurlijk ben ik heel benieuwd of we dit binnen onze eigen VvE ook kunnen realiseren. Dit artikel zal ik regelmatig aanvullen met mijn eigen ervaring met de Wattcher net als de ervaring van mijn mede VvE leden.

Wat is de Wattcher

De Wattcher is een handige energiedisplay die het stroomverbruik laat zien.  De kit bestaat uit een lezer die op de meter geplaatst wordt en een stijlvolle display die inzicht geeft in het daadwerkelijke energie verbruik op dat moment. Het werkt erg confronterend. Als particulier zie je bijvoorbeeld de invloed van de wasdroger op het energieverbruik, en als VvE kun je het verbruik van een hellingbaanverwarming inzichtelijk maken. foto van de kit & het formulier om besparing inzichtelijk te maken.

Mocht u als bestuur van een VvE of eigenaar van een appartement energiebesparing bespreekbaar willen maken, dan is nu het moment. In de winter verbruiken wij het meest aan energie en dan inzicht krijgen levert direct geld op en wellicht veel belangrijker het vergaderseizoen van de VvE is ook weer begonnen.

De Wattcher geeft inzicht wat er gebeurt in huis. Het product is continu aanwezig en laat direct de veranderingen zien. Door deze directe feedback krijgt u inzicht in de grote verbruikers in huis, en de stille verbruikers, door te zien wat er aanstaat als je bijvoorbeeld gaat slapen.

Vervolgens helpt het programma Wattcher Online met allerlei tips en kleine opdrachten om binnen de VvE tot concrete actie over te gaan. In Wattcher Online kun je ook het eigen verbruik bijhouden, zowel voor elektriciteit als voor gas.

Wat verbruikt een huishouden?

Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3600 kilowattuur per jaar. Dat is 10 kWh per dag en met alle nieuwe elektrische apparaten zal zoals bv de laptop, smartphone en tablet  zal het verbruik  in de toekomst alleen maar meer worden.

Een gemiddeld huishouden verbruikt de meeste stroom aan de wasmachine en droger (22%), gevolgd door de koelkast en vriezer (17%). Deze worden op de voet gevolgd door de verlichting (16%), keukenapparatuur (16%), de computer/radio/televisie (15%) en tenslotte aan de verwarming in het huis (14%).

De Wattcher helpt u besparen door aan de hand van directe feedback slim met deze apparaten om te gaan.

Waarom binnen een VvE

Doordat de Wattcher erg gemakkelijk in gebruik is en direct inzicht geeft is de Wattcher volgens mij erg geschikt om energiebesparing binnen een Vereniging van Eigenaars bespreekbaar te maken en dat ga ik testen. Zoals ik al aangaf, ik ben erg benieuwd wat ik zelf kan besparen in ons jonge gezin met twee kleine kindjes en of de Wattcher ook binnen mijn VvE helpt om verder te besparen.

In het volgende artikel zal ik ingaan op mijn eigen ervaringen, de ervaring van mijn mede VvE leden en de resultaten die wij hebben kunnen boeken.

Mocht je zelf een willen ervaren wat de Wattcher kan betekenen, hij is ook  te vinden in onze webshop. Als u als VvE’s al ervaring heeft met de Wattcher of besparingstips willen delen dan hoor ik dat graag. U kunt dit doen door op dit artikel te reageren.