Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Duurzame EnergieEnergiebesparingOnderhoud

Waar moet u op letten als u zonnepanelen wilt gaan plaatsen?

Waar moet u op letten als u zonnepanelen wilt gaan plaatsen

Waar moet u op letten als u zonnepanelen wilt gaan plaatsenZonnepanelen wekken elektriciteit op en zorgen voor een lagere energierekening. Om die reden zijn
zonnepanelen populair, (woon)gebouwen, woningen, maar ook weilanden worden steeds vaker volgelegd met zonnepanelen. Overweegt u om zonnepanelen te plaatsen? Dan is het verstandig dat u zich de ‘PV-materie’ verdiept om verassingen te voorkomen. In dit artikel vindt u basisinformatie over het plaatsen.

Wat is PV?

In vaktaal wordt een zonnepaneel ook wel ‘module’ genoemd, en wordt een PV-installatie ‘zonnestroomsysteem’ genoemd. De letters PV zijn een afkorting en staan voor ‘PhotoVoltaisch.’ Doorgaans worden zonnepanelen in serie geschakeld, men spreekt dan van een ‘string.’ Bij grotere PV-installaties worden meerdere strings parallel geschakeld, waarbij men van een ‘array’ spreekt.

Opgewekte elektriciteit wordt gebruikt of wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Omdat zonnepanelen gelijkstroom produceren en het elektriciteitsnet wisselstroom levert, moet gelijkstroom worden omgezet naar wisselstroom, dit gebeurt met een omvormer (inverter). Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) hoe hoger het vermogen des te meer elektriciteit er kan worden opgewekt.

Waar en hoeveel zonnepanelen te plaatsen?

Hoeveel zonnepanelen u aan kunt sluiten is afhankelijk van de hoogte van de hoofdaansluiting van uw woning / (woon)gebouw. Wilt u meer zonnepanelen aansluiten, dan kunt u overwegen om uw hoofdaansluiting te verhogen. Bij uw netbeheerder kunt u informeren hoe hoog uw huidige hoofdaansluiting is en vragen wat de kosten bedragen voor eventuele verhoging hiervan.

Een zonnepaneel geeft de hoogste opbrengst als deze op het zuiden is gericht onder een hoek van ± 35 graden (‘inclinatie’). De hoeveelheid zoninstraling is eveneens van belang voor de opbrengst van de PV-installatie. De zoninstraling langs de Duitse grens is lager dan langs de Noordzee. Dit betekent dat dezelfde installatie in Vlissingen een hoger rendement zal geven dan in Enschede.

Hoe hoger de temperatuur van zonnepanelen, des te lager de opbrengst. Een hoge zoninstraling gecombineerd met een lage buitentemperatuur zijn ideale omstandigheden voor een hoge opbrengst. Een PV-installatie zal in een witte omgeving een hogere opbrengst geven dan in een zwarte omgeving.

Schaduw is funest voor de opbrengst. Een beschaduwd paneel is de zwakste schakel. Als zonnepanelen in serie geschakeld zijn, verlaagt een beschaduwd paneel de opbrengst van de hele string. Ligt een zonnepaneel constant in de schaduw, dan is het beter als u dit zonnepaneel weghaalt. Micro omvormers en optimizers kunnen beter met schaduw omgaan. Hierbij wordt ieder zonnepaneel voorzien van een omvormer of een optimizer, waardoor het verlies beperkt wordt tot het beschaduwde paneel.

Hoe zit het met de dakbelasting?

Bij platte daken wordt doorgaans ballast toegepast, ± 60-150 kg per paneel. Het totale gewicht kan behoorlijk oplopen, om die reden is het verstandig om te (laten) controleren of de bestaande dakconstructie het gewicht kan dragen. In combinatie met wind- en of sneeuwbelasting of wateraccumulatie kan dit heftige gevolgen hebben.

Houdt rekening met dakbedekking, soms worden bij PV-installaties aanvullende eisen gesteld door de dakdekker om waterdichtheid en garantie veilig te stellen. Bij hellende daken worden zonnepanelen aan de dakconstructie bevestigd, hierdoor is geen ballast nodig. Desondanks blijven zonnepanelen een extra belasting voor bestaande dakconstructies.

De levensduur & het onderhoud

De levensduur van zonnepanelen bedraagt ± 30 jaar. Naarmate een zonnepaneel ouder wordt, neemt de opbrengst af (± 20% vermogensverlies, in 25 jaar). Een conventionele omvormer gaat ± 10 jaar mee, hierna dient deze vervangen te worden. Micro omvormers en optimizers gaan ± 20-25 jaar mee. Het is verstandig om zonnepanelen eens in de 1-2 jaar schoon te (laten) maken, dit komt ten goede aan de opbrengst.

Een zonnepaneel in de zon kunt u niet uitzetten, dit betekent dat bekabeling en stekkers altijd onder spanning / stroom staan. Een paneel wekt ± 30 V(olt) op, als 20 panelen in serie geschakeld zijn is dit 600 V. Dit zijn serieuze spanningen. Omdat zonnepanelen gelijkstroom produceren is het niet mogelijk om ‘los te laten’ als u hiermee in aanraking komt. Let op bij onderhoud, loop bijvoorbeeld niet door een plas water waar bekabeling of stekkers in liggen en wees voorzichtig met het ‘lostrekken’ van stekkers.

Gerelateerde artikelen
Duurzame EnergieNieuws

Honderd VvE's maken al gebruik van de VvE Zonnecoach

Verduurzaming

Dakveiligheid vs hoeveel zonnepanelen plaatsen we?

VerduurzamingEnergieNieuws

VvE Zonnecoach helpt VvE’s met zonnepanelen

BeheerDuurzame EnergieOnderhoud

Witte dakbedekking en zonnepanelen, goede combinatie!

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.