Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

EnergiebesparingFinancieelLeningen & SubsidiesVvE Centraal

Energiebesparing, een kans voor VVE’s?

Energiebesparing-een-kans-voor-VvEs

Energiebesparing-een-kans-voor-VvEsEnergiebesparing is een hot item. Ook voor flateigenaren is het een belangrijk onderwerp. Een investering waardoor je flatwoning één of meer labels energiezuiniger wordt kan zomaar honderden euro’s schelen op de jaarlijkse gas en elektriciteitsrekening. En in de toekomst kun je nog veel meer besparen. Indien je verstandig investeert in energiebesparende maatregelen is dat op de lange termijn hoogstwaarschijnlijk voordelig: je verdient de investering terug met lagere energielasten nu en op termijn. Maar niet alleen het geld telt, ook het binnenklimaat (minder tocht en vocht) en het buitenklimaat (minder CO2) kunnen beiden profiteren van energiemaatregelen.

Vaak kun je met gewone ‘huis- en tuin- en keuken’ -maatregelen zoals vloerisolatie, dubbelglas, overgang naar een HR-ketel, goede ventilatie, et cetera, al een hoop bereiken. Maar dan nog gaat het om stevige investeringen. Je bent al gauw vele duizenden euro’s kwijt. En de vraag is hoe je dit als particuliere eigenaar kunt bekostigen, vooral als je alleen maar over een smalle beurs beschikt?

Hoe kom je aan het geld, kun je daarvoor wellicht een goedkope lening krijgen en wat kan de VvE betekenen voor de individuele flateigenaren?

Je hoeft maar een beetje te grasduinen op het internet en je komt allerlei gemeenten en provincies tegen die regelingen hebben ontwikkeld om eigenaren te stimuleren te investeren in energiebesparing. Zo stellen zeer veel gemeenten zogenaamde laagrentende ‘Duurzaamheidsleningen’ beschikbaar via het zogenaamde Stimuleringfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Leningen waarbij niet meer dan 2% rente betaald hoeft te worden. Ook provincies hebben bijdrageregelingen open gesteld. Zo verlengde onlangs de provincie Gelderland haar programma waarbij isolatiemaatregelen met 500 euro per woning gesubsidieerd worden (te verkrijgen via de gemeente waar de woning staat).

En nu komt daar ook nog het Rijk bij met haar Nationaal Energiebespaarfonds (NEF). Het fonds, ingesteld in oktober 2013, o.a. gevuld met gelden van het Rijk, de Rabo en ASN verstrekt ook goedkoop rentende leningen (3 tot 3,5% rente). Ook bij het lenen van bedragen uit dit fonds speelt de SVn een faciliterende rol.

Dat betekent niet dat het voor individuele flateigenaren geen kruim kost om energiebesparende maatregelen te nemen. Ook al kun je goedkoop lenen en krijg je een deel gesubsidieerd, het kost je toch nog flink wat geld. En hier nu ligt een flinke taak te wachten voor VVE’s en in hun kielzog de VVE-beheerders.

Het is belangrijk om, waar mogelijk, eigenaren te stimuleren om maatregelen te treffen: Maak duidelijk wat de zin is van energiemaatregelen. Laat een aannemer of energieadviseur een pakket van energiemaatregelen opstellen die past bij jullie flatgebouw, maar waarbij ook vergeleken wordt de maandelijkse last van de investering en de maandelijkse energiebesparingen. Zoek in jullie gemeente uit wat voor subsidiemogelijkheden en leningsfaciliteiten er zijn. Betrek marktpartijen erbij die eager genoeg zijn om een kwalitatief goed en goedkoop aanbod te doen voor de uitvoering. En vooral: benader je individuele VVE-leden om ze te overtuigen van het nut en de noodzaak van het nemen van energiemaatregelen, zodat op de VVE-vergadering een meerderheid ontstaat om echt wat te doen aan energiebesparing. Belangrijk genoeg, want een ding is zeker: energie wordt alleen maar duurder!

Gerelateerde artikelen
Nieuws

Nationaal Energiebespaarfonds wordt Nationaal Warmtefonds

Leningen & SubsidiesFinancieelVerduurzaming

Duurzaam onderhoud nu nog betaalbaarder

NieuwsLeningen & Subsidies

Nieuwbouw appartement aardgasvrij maken

EnergiebesparingLeningen & SubsidiesNieuws

Nationaal Energiebespaarfonds financiert verduurzaming VvE Lindenhove

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.