Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

FinancieelKascommissie

Waarschuwing voor eigenaren en besturen

waarschuwing voor appartementseigenaren en vve bestuurders

waarschuwing voor appartementseigenaren en vve bestuurdersVeel middelgrote en grote VvE’s hebben aanzienlijke bedragen voor groot onderhoud gereserveerd. Die gelden staan op spaarrekeningen bij banken. In veel gevallen wordt daarbij nog steeds onnodig risico gelopen, doordat men méér dan € 100.000 bij dezelfde bank heeft ondergebracht.

Sparen bij een bank is niet volledig risicoloos. Het  depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank beperkt dat risico: elke particulier en ook elke VvE krijgt de schade vergoed tot een maximumbedrag van € 100.000 als een bank failliet gaat.

Je zou denken dat elke Nederlander inmiddels wel weet dat ook banken failliet kunnen gaan. En dat het dus verstandig is om geen geldbedragen groter dan € 100.000 bij één bank onder te brengen.

Toch krijg ik regelmatig jaarrekeningen van Verenigingen van Eigenaars onder ogen waaruit blijkt dat de VvE méér dan die ene ton bij één en dezelfde bank op verschillende rekeningen heeft staan. Recent nog kwam ik een grote VvE tegen met een onderhoudsreserve van € 450.000, waarbij het gehele bedrag aan één bank was toevertrouwd. Als die bank over de kop gaat is, is deze VvE dus € 350.000 kwijt!

Eigen bank is veilig… ?

Ik spreek VvE-bestuurders die, enigszins verontrust door publicaties over dit onderwerp, bij de manager van de plaatselijke vestiging van hun bank hebben nagevraagd of het niet verstandiger zou zijn om het bedrag bóven de eerste € 100.000 naar een andere bank te brengen.

Het antwoord van bankmanagers in dergelijke gevallen is  -uiteraard- dat hun bank heel groot en dus heel stabiel en betrouwbaar is en dat de VvE-bestuurder helemaal niet bang hoeft te zijn.

Geen extra werk…

Ik hoor verhalen over VvE-beheerders die het maar lastig vinden om een extra rekening bij een tweede laat staan derde bank voor een VvE te openen. En daarom gewoon weigeren met het argument “meerdere rekeningen kosten ons meer werk en dat willen we niet”.

Onbegrijpelijk dat een professionele VvE-beheerder (de voorbeelden die ik heb gaan over redelijk goed bekend staande grotere beheerders) op een dergelijke manier redeneert. Overigens ook onbegrijpelijk dat een VvE-bestuur en een VvE-ledenvergadering iets dergelijks accepteert!

VvE-beheerder = bank…

In Amsterdam is een bank gevestigd die niet alleen bankactiviteiten verricht, maar tevens voor meer dan 400 VvE’s het financieel beheer doet. Ik begrijp dat deze bank niet snel aan deze VvE’s zal adviseren om spaargelden op een andere bank te zetten. Wat ik niet begrijp is dat VvE’s niet zelf op het idee komen om hun gelden te spreiden.

Kans op nieuwe crisis?

Ik ben geen doemdenker. Maar de ‘kredietcrisis’, eigenlijk de ‘bankencrisis’ heeft ons geleerd dat zelfs supergrote banken failliet kunnen gaan. Nederlandse bankenreuzen als ABN-Amro en ING konden slechts met veel staatssteun overleven.

Wie denkt dat een nieuwe bankencrisis (of misschien beter: een vervolg op de huidige bankencrisis) niet meer zal voorkomen, raad ik aan om bijv. de recente uitzendingen van Tros Radar Extra te bekijken. Met daarin o.a. prof. dr. Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten Universiteit van Amsterdam, die stelt : “Ons financiële systeem creëert keer op keer crises”.

Als u lid bent van een VvE en u wilt uw mede-VvE-leden overtuigen van nut om banktegoeden van meer dan € 100.000 te spreiden, kunt u hen wellicht wijzen op het artikel “Alles wijst er op dat we in 2014 een nieuwe bankencrisis krijgen” of op één van de vele andere artikelen over dit onderwerp.

De kans dat uw bank dit jaar omvalt is groter dan de kans dat u het komende jaar de Staatsloterij wint.

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

12 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.