Duurzame EnergieEnergiebesparingOnderhoudVvE Centraal

Verwarming van gemeenschappelijke buitenruimten

Hellingbaan VvE Centraal

Hellingbaan VvE CentraalDe herfst staat voor de deur en dus wordt het tijd om stil te staan bij vragen van lezers over verwarming bij de VvE. In dit artikel zullen we ons met name richten op verwarming aan buiten gebieden. En iedereen die in een VvE met een onoverdekt hoogte verschil bij een VvE te maken heeft weet waar we het over hebben. Trappen die bij een klein beetje ijzel of sneeuw veranderen in een piste of de hellingbaan naar de ondergrondse garage die veranderd in een ijsbaan.

Men staat er niet bij stil wat dit inhoudt, maar als het ijzelt of sneeuwt, dan is het kleine nachtmerries als je de fiets moet pakken of de auto naar boven moet. Met mijn gezicht in de zon heb ik een erg leerzaam gesprek met Bas Spekreijse, directeur van Jowitherm over de verschillende mogelijkheden van buitenverwarming en meer specifiek over de verwarming van de hellingbaan.

Verwarming van gemeenschappelijke ruimten bij de VvE

We hebben het over de mogelijke vormen van verwarming en richten ons in dit gesprek richten we ons op oplossingen die de meest voorkomende problemen bij de VvE kunnen oplossen of voorkomen.

De oplossingen voor de VvE zijn te vinden op de volgende gebieden.

 • Sneeuw- ijsvrij maken
 • Waterleidingen en waterafvoer vorstvrij houden
 • Dakgoot sneeuw en ijsvrij houden
 • Werkplekverwarming

Vergelijk op basis van de Total Cost of Ownership

Er zijn verschillende vormen om de problemen op te lossen en de beste manier om een keuze te maken is om voor de mogelijke opties de totale kosten te berekenen gedurende de economische levensduur ofwel de Total Cost of Ownership (TCO). Voor de berekening van de TCO geldt geen vaste formule, maar de volgende kostencomponenten kun je in de berekening mee nemen. [one_half]

 • Aanschafprijs,
 • Installatie kosten,
 • Financieringskosten,
 • Operationele kosten,
 • Onderhoud & reparatie,

[/one_half][one_half_last]

 • Toekomstige modificatie,
 • Opleiding & training,
 • Service kosten,
 • Risicotoeslag en
 • Verwijderingskosten

[/one_half_last]Door niet alleen naar de aanschaf van de installatie te kijken, maar door ook alle toekomstige kosten op een rijtje te zetten wordt een meer weloverwogen keuze gemaakt.

Mogelijke opties

In hoofdlijnen zijn er twee verschillende mogelijkheden die een VvE heeft bij haar keuze voor “verwarming” van een hellingbaan, dat is of gebruik van een installatie met warm water of een elektrische installatie.

Het grote verschil tussen deze twee installaties is dat een elektrische installatie snel ingeschakeld kan worden om een geselecteerd oppervlak te verwarmen. Voor water geld juist dat het constant op temperatuur moet blijven en bij een temperatuur beneden de 4 oC zal de installatie ingeschakeld worden om bevriezing te voorkomen.

Helling Baan investering en verbruik

Met een elektrische installatie is juist goed om te gaan met de onvoorspelbaarheid van koude en deze snel opvangen. Door te werken met meetpunten die checken op temperatuur en luchtvochtigheid schakelt de elektrische installatie zich alleen in wanneer ijs kan ontstaan.

Het verschil tussen met en zonder meting is het beste uit te drukken in de operationele uren van de installaties.

300 uur

gemiddeld per winter met een weersafhankelijke installatie.

1500 tot 1800 uur

gemiddeld per winter bij geen weersafhankelijke installatie.

De vraag die overblijft voor een VvE over dergelijke verwarming is waar zijn we nu aan toe qua operationele kosten?

Een elektrische hellingbaanverwarming verbruikt gemiddeld 250 Watt per m2 per uur. Uitgaande van een gemiddelde prijs van € 0,23 per kWh bedraagt de prijs per m2 verwarmd oppervlak per jaar € 17,25 ofwel ((250/4)*300)*0,23)

Een water installatie is gemiddeld tussen de 1500 en 1800 uur operationeel waardoor de gebruikskosten ongeveer twee keer zo hoog zijn als een elektrische installatie. Soms vergeet een VvE om de hellingbaanverwarming uit te zetten waardoor de operationele kosten helaas de pan uit kunnen rijzen.

De VvE kan zelf berekenen wat de energiekosten zijn wanneer zij kiest voor een verwarming de gehele hellingbaan, alleen de rijbanen of ook een baan voor voetgangers en fietsers en hier haar keuze op baseren.

Vervolgens zijn er nog bijkomende kosten van de installatie zoals het onderhoudscontract wat ongeveer € 300,00 per jaar per installatie kost.

Bij de levensduur van de elektrische installatie kunt u als VvE uitgaan van 25 jaar, de besturing gaat gemiddeld 12,5 jaar en momenteel liggen de vervangingskosten op € 2.000,00 . De levensduur van de afwerklaag is afhankelijk van het type en de belasting.

Nieuwbouw of nabouw/renovatie.

Er zit een behoorlijk verschil in het aanbrengen van een verwarming in hellingbanen en trappen wanneer deze direct bij de nieuwbouw worden aangebracht of wanneer er naderhand een installatie wordt geïnstalleerd. Bij een hellingbaan is het achteraf plaatsen zeker nog wel te overwegen. Bij trappen is dit financieel gezien niet handig om dit qua investering te overwegen. Mocht er bij nieuwbouw nog geen duidelijke voorkeur zijn, dan is het wel aan te raden om bij nieuwbouw in ieder geval altijd de kabels op te nemen in het werk. Dit is een relatief kleine bijdrage, maar zeker wel het overwegen waard.

Overzicht van de afwerkingsmogelijkheden

AfwerkingBetonAsfaltKunststof
Duur installatie1 tot 2 weken1 dag# dagen
Dikte50 mm45 mm20 mm
GietasfaltKleur
WaterdichtAfwerking
Handmatig aanbrengen
Globale indicatie van de kosten€ 100 per m2 incl. vloerafwerking, verwarming, besturing en plaatsing, excl. vloerafwerking (is de constructie zelf)EUR 200,00 /m2 incl. vloerafwerking, verwarming, besturing en plaatsing.

Wat te doen in het geval van storing?

Soms kan het voorkomen dat er een gedeeltelijke of complete onderbreking in het systeem wordt geconstateerd. Vroeger moest veel tijd besteedt worden aan het opsporen van de onderbreking. Dat is speciaal ontwikkelde apparatuur steeds beter meetbaar waar deze zich bevindt. Hiermee worden de kosten van opsporing en reparatie beter beheersbaar gehouden.

Tips voor iedere VvE met een verwarmde hellingbaan.

 1. Controle op gebruik van de hellingbaan installatie, ofwel wanneer moet deze wel aan staan? Recent hoorde ik nog een verhaal van een VvE die bezig was met energiebesparing en door het uitzetten van de hellingbaanverwarming heel eenvoudig geholpen werd met haar besparing.
 2. Wanneer u een elektrische installatie heeft is het raadzaam om meetpunten die controleert op temperatuur en luchtvochtigheid in uw hellingbaan op te nemen. Hiermee reduceert u het aantal gebruiksuren met ongeveer 80%.
 3. Informeer of u als VvE zelf energie kunt opwekken door middel van zonne-energie of windenergie en dit geheel of gedeeltelijk terug te leveren over de gemeenschappelijke meter.

 

Jowitherm logo

Gerelateerde artikelen
VerhurenVvE Rechtspraak - Geldzaken

VvE Rechtspraak: Geschil over hoogte servicekosten

Nieuws

De VvE en de Warmtewet: Een ongelukkige combinatie

Nieuws

VvE Volendamlaan krepeert zonder cv: koud!

Het laatste nieuws wekelijks in je mailbox!

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.