Zuidhorn. De Vereniging van Eigenaren(VVE) van de Eiberhof in Zuidhorn heeft besloten tot een investering in een PV (zonnestroom) installatie.
Hiermee is de Eiberhof een van de eerste VVE’s in Noord Nederland die hiertoe heeft besloten. “Het besluit tot deze investering was niet zo eenvoudig” zegt de voorzitter van de VVE de heer Boonstra .
Hij heeft begin 2012 het initiatief genomen om adviesbureau Daniels Smart Energy in te schakelen. Daniels Smart Energy adviseert bij investeringen in duurzame energie installaties maar zorgt ook voor de projectleiding. Zij hebben geadviseerd welk concept het best kon worden toegepast voor welk gedeelte van het stroomverbruik. Hoe we het best om konden gaan met terug levering en salderen om daarmee de terugverdientijd zo kort mogelijk te laten zijn. Ze hebben juridisch onderzoek gedaan wat er wel en niet mag bij VVE’s van onze soort en de benodigde contacten met de netwerkbeheerder, en meerdere PV leveranciers gelegd.
We hebben meerdere bijeenkomsten met de bewoners en eigenaren georganiseerd om informatie te delen en vele vragen te beantwoorden.
Een hele klus maar op deze manier kregen we een helder beeld hoe we welke investering we het best konden doen. De algemene ledenvergadering van 26 maart 2013 heeft unaniem besloten tot investeren over te gaan. Op dit moment worden er 365 panelen op de daken gelegd en de bedrading aangesloten. Met de installatie kan ongeveer 90.000 kWh per jaar opgewekt worden. Dat is net zoveel als het energieverbruik van een 30 tal huishoudens
De energie zal gebruikt worden voor de liften, de algemene installaties en verlichting dus nog niet voor de appartementen zelf. Wie weet komt dat later nog eens!
Op deze manier zorgt de Eiberhof voor een aantrekkelijke besparing op de servicekosten voor alle bewoners . “De bewoners geven ook nog eens aan dat het dak er met deze panelen veel mooier uitziet dan voorheen” verteld de heer Boonstra. “Via een zogenaamde datalogger kunnen we goed in de gaten houden of de installatie doet wat er verwacht mag worden. Ook als ik op de camping ben kan ik op mijn telefoon zien of alles goed werkt” zegt de heer Boonstra lachend. En mocht er een keer een storing zijn dan kan de PV leverancier op afstand mee kijken om de storing zo snel mogelijk weer te kunnen verhelpen.
Hoe wordt de besparing op de servicekosten dan gerealiseerd en hoe groot is deze besparing? Van een reële besparing is toch pas sprake na afloop van de terugverdientijd? Het artikel vermeldt ook niet hoe lang de TVT is.
Door slim gebruik te maken van de regelgeving op het gebied van salderen en slimme techniek hebben we een PV capaciteit kunnen realiseren van ong. 100 kWp. met een opbrengst van 90.000 kWh per jaar.
Bij gelijkblijvende regelgeving op het gebied van salderen zal de gemiddelde financiële opbrengst per jaar zo groot zijn dat de investering die nodig was om de installatie te realiseren na ongeveer 10 jaar terug verdiend zijn. Anders gezegd…… De bewoners van de Eiberhof zullen voor de servicezijde na 10 jaar alleen nog vastrecht kosten voor het netwerkbedrijf en onderhoudskosten van de PV installatie overhouden en vrijwel geen energie- en energiebelasting kosten meer.
Daniels Smart Energy gaat binnenkort ook bekijken hoe we het best besparingen op elektriciteitskosten in de woningen van de bewoners kunnen realiseren.
Indien men meer wil weten over hoe PV het best ingezet kan worden neem dan contact op met Daniels Smart Energy http://www.danielssmartenergy.nl
Hebben jullie als VVE ook de btw op de zonnepanelen teruggekregen?
Als VVE bestuur zijn wij er nog niet 100 % van overtuigd dat VVE’s ook ook in aanmerking komen voor btw-teruggaaf.
Dit is een goede vraag. Ons advies bij deze kwesties is contact opnemen met uw boekhouder. Er is sinds kort wel een regeling voor particulieren. Zie onderstaande info.
Het is mogelijk om als particulier btw terug te vragen wanneer er na 20 juni 2013 wordt geïnvesteerd in een zonnestroominstallatie. Dit kan een flinke besparing opleveren.
1. U meldt zich aan als BTW-ondernemer. U valt onder de kleine ondernemersregeling (het per saldo te betalen btw bedrag is kleiner dan €1.345 per jaar).
2. U vraagt de btw terug die in rekening is gebracht bij de aanschaf van het zonnestroomsysteem.
3. Vervolgens dient u een verzoek in voor ontheffing van administratieve verplichtingen. Binnen de kleine ondernemersregeling hoeft u geen btw af te dragen over de terug geleverde zonnestroom.
Details en veel gestelde vragen leest u hier.