Energiebesparing

VVE Eiberhof beweegt zijn liften met zonne-energie.

Zuidhorn. De Vereniging van Eigenaren(VVE) van de Eiberhof in Zuidhorn heeft besloten tot een investering in een PV (zonnestroom) installatie.
Hiermee is de Eiberhof een van de eerste VVE’s in Noord Nederland die hiertoe heeft besloten. “Het besluit tot deze investering was niet zo eenvoudig” zegt de voorzitter van de VVE de heer Boonstra .

Hij heeft begin 2012 het initiatief genomen om adviesbureau Daniels Smart Energy in te schakelen. Daniels Smart Energy adviseert bij investeringen in duurzame energie installaties maar zorgt ook voor de projectleiding. Zij hebben geadviseerd welk concept het best kon worden toegepast voor welk gedeelte van het stroomverbruik. Hoe we het best om konden gaan met terug levering en salderen om daarmee de terugverdientijd zo kort mogelijk te laten zijn. Ze hebben juridisch onderzoek gedaan wat er wel en niet mag bij VVE’s van onze soort en de benodigde contacten met de netwerkbeheerder, en meerdere PV leveranciers gelegd.

We hebben meerdere bijeenkomsten met de bewoners en eigenaren georganiseerd om informatie te delen en vele vragen te beantwoorden.
Een hele klus maar op deze manier kregen we een helder beeld hoe we welke investering we het best konden doen. De algemene ledenvergadering van 26 maart 2013 heeft unaniem besloten tot investeren over te gaan. Op dit moment worden er 365 panelen op de daken gelegd en de bedrading aangesloten. Met de installatie kan ongeveer 90.000 kWh per jaar opgewekt worden. Dat is net zoveel als het energieverbruik van een 30 tal huishoudens
De energie zal gebruikt worden voor de liften, de algemene installaties en verlichting dus nog niet voor de appartementen zelf. Wie weet komt dat later nog eens!VVE Eiberhof

Op deze manier zorgt de Eiberhof voor een aantrekkelijke besparing op de servicekosten voor alle bewoners . “De bewoners geven ook nog eens aan dat het dak er met deze panelen veel mooier uitziet dan voorheen” verteld de heer Boonstra. “Via een zogenaamde datalogger kunnen we goed in de gaten houden of de installatie doet wat er verwacht mag worden. Ook als ik op de camping ben kan ik op mijn telefoon zien of alles goed werkt” zegt de heer Boonstra lachend. En mocht er een keer een storing zijn dan kan de PV leverancier op afstand mee kijken om de storing zo snel mogelijk weer te kunnen verhelpen.