Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Energiebesparing

Bewoners flat Werengouw trots op energievriendelijke woning

De bewoners van de flat Werengouw hebben reden om vrijdag 12 juli een feestje te vieren. Zij zijn trots omdat zij de eerste Vereniging van Eigenaren (VvE) zijn die de energielening van de gemeente Amsterdam heeft ontvangen om de gehele gevel van het complex te isoleren en zo energievriendelijk te maken.

Door een constructiefout stond het complex al vanaf september 2012 in de steigers. De oude buitengevel moest in zijn geheel worden verwijderd en vernieuwd. De VvE maakte van de nood een deugd en besloot tegelijkertijd extra isolatie aan te brengen. Door gebruik te maken van de energielening van de gemeente Amsterdam kon deze verbouwing gefinancierd worden. Joep Steeneken, voorzitter VvE Werengouw: ‘’De renovatie kwam op € 1.600.000,-. Dit hadden wij niet in kas en een lening aanvragen bij de bank is niet gelukt. Toen wij de aankondiging van de gemeente Amsterdam zagen tot het verstrekken van een energielening, hebben wij direct contact opgenomen met de gemeente. Na dit gesprek zijn wij blij vertrokken met een lening van € 800.000,- in het vooruitzicht. Zonder de energielening hadden wij de klus niet kunnen klaren.” Een jaar later zijn de werkzaamheden klaar en wordt het appartementencomplex vrijdag 12 juli opgeleverd.

Comfortabel wonen met een lage energierekening

De bewoners van de VvE bewonen nu een goed geïsoleerd appartement met meer wooncomfort en veel lagere energiekosten. Het vergt nu een investering, maar daar hebben zij in de toekomst zeker profijt van. Uit onderzoek blijkt dat woningen met een groen energielabel meer waard zijn en sneller verkopen. De investering verdient zichzelf na een aantal jaren terug. De gemeente vindt het belangrijk dat Amsterdammers kunnen investeren in het energiezuiniger maken van hun woning en draagt hier graag een steentje aan bij. Daarom biedt de gemeente de energielening aan. De gemeente hoopt dat meerdere VvE’s en particuliere huiseigenaren het voorbeeld van de Werengouw volgen.

De energielening

Eigenaar-bewoners, VvE’s en kleine particuliere verhuurders kunnen de energielening gebruiken voor investeringen in energiebesparende maatregelen en duurzame energie, zoals dubbelglas en isolatie van vloer en dak. De energielening heeft een aantrekkelijke lage rente van 2,61% en wordt afgesloten voor een periode van tien jaar. Maximaal kunt u € 15.000,- per woning lenen en u betaalt maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing. De gemeente heeft ook een subsidie voor woningisolatie. Deze kunt u tot en met 17 december 2013 aanvragen. Het is ook mogelijk om de energielening en de subsidie te combineren.

Meer informatie over de voorwaarden, de procedure en de aanvraag staan op:

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  NieuwsOverheidVerhuren

  Verhuurverbod op nieuwbouw koopappartementenen, gaat dat er komen?

  EnergiebesparingLeningen & Subsidies

  Af van gas! € 5.000,- tot € 8.000,- subsidie in Amsterdam

  VvE Rechtspraak - Overig

  VvE Rechtspraak: Bezonning in het geding door nieuwbouw

  Bijeenkomsten

  Informatiemarkt eeuwigdurende erfpacht op 18 november

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.