Energiebesparing

Zonne-energie: Stappenplan voor huishoudens in een VvE

Woont u in een appartement met een Vereniging van Eigenaren (VvE) en heeft u een geschikt dak, dan kunt u in veel gevallen ook met zonne-energie aan de slag.

Het proces dat u moet volgen hangt af van:

1. het type systeem dat u wilt aanleggen: een gezamenlijk systeem dat stroom opwekt voor collectieve voorzieningen, of een systeem waarin u stroom opwekt voor uw eigen verbruik;
  2. voor alle VvE-leden gezamenlijk, of voor u alleen;
  3. de bouwkundige aspecten van uw VvE;
  4. de planning van het meerjarenonderhoud: kan de installatie van zonnepanelen bijvoorbeeld worden gecombineerd met vervanging van de dakbedekking?

Collectief zonnesysteem of individueel systeem

Als het gaat om een collectief zonnesysteem waarvan de investering door de VvE wordt gedaan, zal u samen met uw mede VvE-leden een investeringsbeslissing moeten nemen. Voor een dergelijk besluit is een (in het splitsingsreglement van de VvE nader omschreven) gekwalificeerde meerderheid nodig.

Om tot een goed investeringsbesluit te komen binnen uw VvE kan het handig zijn een onafhankelijk adviseur in te huren die u helpt om de juiste informatie te verzamelen en u (of de energiecommissie) helpt de besluitvorming in de algemene VvE-vergadering voor te bereiden.

Als u zelf een individueel systeem wilt aanleggen voor uw eigen appartement, dan moet u toestemming krijgen van de VvE voor het gebruik van het gemeenschappelijke dak.

Stappenplan

1. Kijk op de Zonatlas Amsterdam of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. De zonatlas geeft u, op basis van de zoninval, een indicatie van de maximale grootte van het systeem, de investering die hiermee gemoeid is, en de hoeveelheid stroom en euro’s die het systeem naar verwachting zal opleveren.
  2. Zet zonne-energie op de agenda van de algemene ledenvergadering (ALV). U vraagt als eerste een besluit voor het uitwerken van een voorstel en het aanvragen van offertes voor een zonnesysteem, of het laten opstellen van een advies van een onafhankelijke adviseur. Zit u niet zelf in het bestuur van de VvE, dan kunt u voorstellen om een energiecommissie te vormen waarin u als initiatiefnemer samenwerkt met (een deel van) het bestuur.
  3. Onderzoek via www.omgevingsloket.nl of u een vergunning moet aanvragen voor de plaatsing van zonnepanelen op uw dak. Als u in een monument of beschermd stads- of dorpsgezicht woont, dan moet u in elk geval een vergunning aanvragen. Wilt u weten of dit het geval is, dan kunt u dit vinden via de Zonatlas Amsterdam.
  4. Zoek een installateur die u kan adviseren over uw de plaatsing van uw zonnesysteem, en waar u een offerte kan aanvragen. Het is aan te bevelen om verschillende bedrijven om een offerte te vragen. Op deze website vindt u een lijst van installateurs (niet uitputtend).
    Belangrijke vragen aan de installateurs:
    a. Geschiktheid van het dak (draagconstructie, dakbedekking, ligging, zoninstraling, plaatsingsmogelijkheden met oog op welstandseisen, etc.);
    b. De manier waarop de installatie wordt aangesloten op de collectieve meterkast en/of de meterkasten van de individuele appartementen. Moet de installatie worden aangepast (plaatsing extra groep, verzwaring aansluiting, vervanging elektriciteitsmeter)?
    c. Beschrijving van het zonnesysteem, inclusief bevestigingsmaterialen, elektrische apparatuur, en eventueel een informatiedisplay of monitoringssysteem;
    d. Kostprijs van het systeem, inclusief transport en installatie en een berekening van de terugverdientijd (vraag na welke aannames er worden gedaan, bijvoorbeeld over de elektriciteitsprijsstijging);
    e. Leveringsvoorwaarden en garantie;
    f. Onderhoud en eventuele verzekering.
  5. Ga via deze website na of u in aanmerking komt voor subsidie of een lening.
  6. Als u een vergunning nodig heeft dan kunt u deze aanvragen viawww.omgevingsloket.nl. Voor vragen kunt u terecht bij uw stadsdeel en/of Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) (zie elders op deze pagina).
  7. Ga over tot de aanschaf van uw zonnesysteem en laat de installatie plaatsen.
  8. Aanmelding en registratie bij uw netbeheerder en energieleverancier. Als u zelf energie gaat opwekken, moet u dit altijd melden bij uw netbeheerder én uw energieleverancier. Daarnaast moet u zich aanmelden op www.energieleveren.nl.
  9. Vergeet niet uw nieuwe zonnesysteem zichtbaar te maken op Zon op de Kaart!

Als uw dak niet geschikt is voor zonnepanelen, kijk dan of u dan kuntinvesteren in en profiteren van een zonnesysteem elders in de stad of het land.

Bron: Amsterdam.nl

About author