Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

VvE Centraal

In gesprek met Weerts Advocaten.

In gesprek met Weerts Advocaten

In gesprek met Weerts AdvocatenIk word verwelkomd door twee zeer enthousiaste dames  in het centrum van Rotterdam. Ik heb een gesprek met Mafalda Weerts en Hanan Ouazzani Chahdi van Weerts Advocaten, een echt Rotterdams advocatenkantoor. Nuchter, praktisch en met een hele dosis humor. Piet van Herwijnen, voorzitter van de Branchevereniging Beheerders Verenigingen Van Eigenaars (BBVvE), heeft mij bij hen geïntroduceerd.

Het kantoorpand waarin Weerts Advocaten sinds 2007 is gevestigd werd destijds beheerd door Piet. Als beheerder van de VvE wilde hij op het dak van het kantoor en vond dat Mafalda & Hanan hem daar toegang toe moesten geven.  Dat ging niet zonder slag of stoot maar daarmee werd wel de basis gelegd voor een langdurige samenwerking.

Professionalisering

Beide dames merken op dat er heel veel aandacht besteed moet worden aan het professionaliseren van VvE’s. Dit komt door de groei in regelgeving  en complexiteit rondom het appartementsrecht. Er wordt steeds meer deskundig en adequaat optreden verwacht van het bestuur en de  beheerders  en juist hieraan  schort het vaak  bij alle betrokken partijen. Probleem is dat de  geleverde  dienst lastig te controleren valt .

Wat doe je bijvoorbeeld wanneer de beheerder en de bestuurder in 1 persoon verenigd zijn ? Dat is een hele linke boel. Je zal jezelf niet snel  aansprakelijk  stellen. Misstanden komen dan pas aan de orde bij verandering van bijvoorbeeld een beheerder en dan is het  leed vaak al geschied.

Het mooie van de problematiek rondom een VvE voor Mafalda Weerts is dat het raakvlakken heeft met het bestuursrecht, een rechtsgebied waar ze van begin af aan al een grote affiniteit mee heeft. In de jaren dat Hanan & Mafalda bezig zijn met VvE’s hebben ze veel pijnlijke situaties  meegemaakt. Direct volgt een voorbeeld dat betrekking heeft op de controleverplichting van een VvE wanneer ze een aannemer inschakelen. Als een aannemer niet aan zijn verplichtingen voldoet, bijvoorbeeld door illegale werknemers (zonder tewerkstellingsvergunning) te werk te stellen , dan is dat niet alleen een probleem van de aannemer, maar uiteindelijk  ook voor de VvE.

Landelijke verschillen

Weerts advocaten is landelijk actief en ervaart duidelijke regionale verschillen. De gemeente Den Haag is in positieve zin veel meer betrokken bij de ontwikkeling van het appartementsrecht en neemt daarin het voortouw. In Rotterdam ervaren Mafalda & Hanan  onderlinge verdeeldheid bij zowel de gemeente als bij de banken en verzekeraars. De rechtspositie van een  VvE is compleet anders dan die van een particulier. Mafalda en Hanan onthouden een constructief contact met  diverse bancaire en financiële instellingen. Bij deze instellingen ontbreekt voor de VvE een vast aanspreekpunt.

Deze verdeeldheid en het feit dat heel veel organisaties te weinig toegespitst zijn op VvE’s levert bij VvE’s en de beheerders veel frustratie op. VvE’s en beheerders willen graag één centrale plek hebben waar ze naar toe kunnen gaan. Gelukkig dringt dit bewustzijn ook steeds meer door bij commerciële dienstverleners. Mafalda & Hanan signaleren bijvoorbeeld dat de Rabobank betrokken  is bij VvE’s in Rotterdam met oa een taskforce die  zich richt  op de VvE’s en de beheerders.

Hoe is Weerts Advocaten betrokken geraakt bij de BBVvE?

De basis is zoals al eerder aangegeven gelegd doordat Piet van Herwijnen beheerder was voor de VvE van het kantoorpand van Weerts Advocaten. Het contact tussen hen is altijd goed gebleven , op het ene voorval na dat Mafalda & Hanan geneigd waren Piet van het dak van het kantoorpand te weren.  Een paar jaar geleden vertelde Piet van zijn doel om een branchevereniging op te richten en Mafalda & Hanan  hebben hem op juridisch vlak ondersteuning geboden .

Juridische ondersteuning was nodig met betrekking tot  de oprichtingsakte, de voorwaarden, de aansprakelijkheden en de rechtsbevoegdheden.  Nu de branchevereniging een feit is, ondersteunen Mafalda & Hanan  diens  leden door kennis te delen door het geven van praktijkgerichte cursussen  .

De  BBVvE wenst  meer zekerheid te kunnen bieden door middel van een certificering van professionele VvE Beheerders. Momenteel kan iedereen zich professioneel VvE beheerder noemen, hetgeen  helaas al voor heel wat problemen heeft gezorgd. Een certificering zou een  vergroting van de (rechts)zekerheid geven.

Wat moet er veranderen?

  • Een belangrijke stap dient te worden gerealiseerd op het gebied van  de wetgeving. Het moet eenvoudiger toepasbaar worden en meer gerelateerd worden aan de praktijk. .
  • Er moet meer aandacht besteed worden aan structurele kennisoverdracht. De bouwtechnische kennis die beschikbaar is binnen of voor de VvE wordt steeds belangrijker.
  • De druk op het bestuur en de VvE beheerder ten aanzien van kennis wordt ook steeds hoger. En ook bij eigenaren is een mentaliteitsverandering gaande,  ze worden steeds mondiger en eisen hun rechten op. Als beheerder of bestuurder wordt het noodzakelijk om je hier beter voor indekken. Appartementseigenaren zijn de grootste vijand voor aansprakelijkheden.

Waarom appartementsrecht?

Het bestuur van de VvE is cruciaal en wanneer het rommelt binnen het bestuur en met een beheerder van de VvE levert dat nijpende situaties op, waarvan appartementseigenaren vaak in financieel opzicht de dupe zijn. .  De ontwikkelingen op het gebied van het appartementsrecht heeft de bijzondere aandacht van de beide dames.

Tips voor iedere VvE

In ieder gesprek eindig ik met de vraag welke tips mijn gesprekspartners hebben  voor de lezers van VvE Centraal. Mafalda Weerts en Hanan Ouazzani Chahdi willen deze drie tips graag onder de aandacht brengen:

  1. Beheer en bestuur dienen bij voorkeur gescheiden te blijven
  2. Beheersovereenkomsten dienen voor bepaalde tijd overeen gekomen te worden met een optie tot verlenging
  3. Blijf als eigenaar kritisch en controleer regelmatig ook het VvE bestuur

U kunt hier meer lezen over Weerts Advocaten en de rechtsgebieden waar zij zich op richten.

 

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.