VvE Volendamlaan krepeert zonder cv: koud!

DEN HAAG – Het zal je gebeuren! De monteur verwijdert in de koudste meimaand van de eeuw doodleuk alle radiatoren. Omdat vervanging van de centrale verwarming in deze flat nu eenmaal gepland stond. Meteen ijskoud! 82 woningen! De flat spreekt er schande van. “In de hal hangt een briefje dat we hier begrip voor moeten opbrengen.”

Mevrouw Schuitema poseert bij de plek waar vorige maand nog de cv zat. “Het is hier koud hè.” Foto: A.P.

En vooruit; mevrouw Schuitema op de eerste verdieping probeert ook het beste ervan te maken.” Straalkacheltje in de zitkamer gehaald en blijven lachen, hoe moeilijk ook. Want in de flat is het nu al vele dagen veel té koud, stelt ze vast. IJskoude keuken, badkamer en slaapkamer. Buiten het bereik van het staalkacheltje is het ronduit onbehaaglijk en die ellende duurt nog tot eind mei, belooft hetzelfde briefje in de hal. Op de zesde verdieping tapt een aangeslagen mevrouw Christiaanse uit een ander vaatje. “De thuishulp trof me onderkoeld aan. Onderkoeld!” Ze zit -broodmager- met een zuurstofslang uit haar neus, zichtbaar kou te lijden op haar bank. Ondanks de 2000-watt sterke noodkachel in de zitkamer, telt ze de uren af tot de centrale verwarming vervangen is. Dat dit allemaal hun eigen schuld is, verhoogt de stemming bepaald niet. Want het is toch de vereniging van eigenaren (VVE) die besluit om de centrale verwarming in de meimaand te laten vervangen? Dat heeft u toch met z’n 82-en samen democratisch zo bedacht? “Nee! In onze VVE gaat het er héél anders aan toe”, vertellen andere dames fluisterend op de galerij. Democratie? De VVE verzamelt handtekeningen en regelt de boel. Niet altijd slecht, zien we aan de gloednieuwe liften in het gebouw. Maar deze cv-vervanging is verkeerd getimed, niemand die daar nog aan twijfelt. In de hal probeert de VVE met de eerdergenoemde bewonersbrief uit te leggen hoe het zó mis kon gaan: “In mei gaan altijd de ketels op stand by en deze keer waren de weersverwachtingen voor de maand mei zeer goed”, is de bewering. Mevrouw Schuitema neemt die voorspelling met een korreltje zout. “Dit soort werk had in de zomer gemoeten, in mei is het gewoon te vroeg.” Ze heeft uitgelegd gekregen waarom het werk zo lang moet duren, het begon al op 1 mei: “Radiatoren leeg laten lopen, slopen, afvoeren…” Als je het zo zegt, is één maand nog best vlot. Enfin, ze doen het wel goéd, houdt mevrouw Schuitema de moed erin.