Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Geen categorie

Subsidie en lening woningverbetering Rotterdam

Als appartementseigenaar kunt u van de gemeente Rotterdam financiële ondersteuning krijgen bij het onderhoud van uw woning.

Achterstallig onderhoud

U kunt tot € 3000,- subsidie per woning krijgen om achterstallig onderhoud te verhelpen. Als u uw woning ook energiezuiniger maakt, kunt u tot € 1200,- extra subsidie krijgen.
Daarnaast kunt u van de gemeente geld lenen voor het opknappen en energiezuiniger maken van uw woning.

Niet iedereen kan deze financiële ondersteuning krijgen: alleen eigenaren van woningen die door de gemeente zijn ‘aangewezen’ komen ervoor in aanmerking. Zij zijn hierover inmiddels door de gemeente ingelicht.

De gemeente wil huiseigenaren graag met raad en daad bijstaan. Huiseigenaren kunnen daarom kosteloos gebruik maken van de diensten van de verbetercoaches/adviseurs. Dit zijn medewerkers van de gemeente Rotterdam die huiseigenaren adviseren over het onderhoud van hun woning.

Subsidie verbeterplan

De gemeente geeft subsidie voor de werkzaamheden die staan in het ‘verbeterplan’. De verbetercoach/adviseur maakt zo’n verbeterplan in samenspraak met de eigenaar. In het verbeterplan komen de meest dringende werkzaamheden. Voor de uitvoering van het verbeterplan kunnen subsidie en een lening aangevraagd worden. De subsidie bedraagt 45% van de kosten, met een maximum van € 3000,-.

Lening verbeterplan

Voor de financiering van zijn aandeel in de kosten kan de eigenaar een lening afsluiten via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). De lening is niet aan een maximum gebonden. Wel gaat het SVn na of de aanvrager de lening kan terugbetalen. Meer informatie over de lening vindt u op www.svn.nl.

Onderhoudsplan

In het verbeterplan staan de meest dringende werkzaamheden. Daarmee is het onderhoud niet klaar. De adviseurs / verbetercoaches stellen ook een onderhoudsplan op. Bekijk hier uitleg en een voorbeeld. Dit biedt een overzicht, een planning en een begroting van de onderhoudswerkzaamheden voor de komende tien tot vijftien jaar. Het onderhoudsplan is niet vrijblijvend: verwaarloost iemand het onderhoud, dan moet hij de subsidie terugbetalen die hij kreeg voor het verbeterplan.

Duurzaamheid

Wie zijn huis ook energiezuiniger maakt, kan extra subsidie krijgen. Subsidie is beschikbaar voor vloer- en dakisolatie, voorzetwanden, dubbel glas (ten minste HR++), en een HR-combiketel. De subsidie bedraagt 30% van de kosten, met een maximum van in totaal € 1200,-.

Samenvoeging woningen

In sommige gevallen is ook subsidie mogelijk voor het samenvoegen van woningen. Ook aan deze subsidie zijn voorwaarden verbonden. Zo dienen de woningen door de gemeente te zijn aangewezen. Meer informatie vindt u op de pagina subsidies samenvoeging woningen.

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.