Groen wonen: duurzame Nieuwe Marke open voor inschrijving

Uniek groengebied

Aan de rand van het dorp Opeinde, vlakbij Drachten, maakt de gemeente Smallingerland de ontwikkeling mogelijk van een uniek groengebied van 90 hectare, vrij toegankelijk voor natuurliefhebbers en recreanten. Goed ingepast in het landschap zullen 45 energiezuinige woningen worden gebouwd door een groep bewoners die hun krachten hebben gebundeld om het gebied te ontwikkelen en te beheren.

Nieuwe Marke

De Peinder Mieden betekent de eerste ‘Nieuwe Marke’ in Nederland. Bureau Stroming en InnovatieNetwerk ontwikkelden deze aanpak, waarbij gezamenlijke financiering en beheer van het landschap door bewoners centraal staat. De afgelopen tijd heeft een behoorlijke groep van belangstellenden voor De Peinder Mieden zich gemeld bij de gemeente. Uit de kopersgroep (inmiddels 25 personen/gezinnen) is een ‘trekkersgroep’ geformeerd, bestaande uit 5 personen. De trekkersgroep staat op het punt een kopersvereniging op te richten. Potentiële kopers worden lid van deze kopersvereniging en betalen inschrijfgeld. Vanuit daar gaan ze samen aan de slag om het gebied te ontwikkelen en in te richten.

Maximaal vijfenveertig gegadigden krijgen zo de unieke mogelijkheid om betaalbaar te wonen in de natuur. Zij worden, naast eigenaar van hun eigen kavel, ook – als groep – eigenaar en beheerder van het omliggende landschap. Dat landschap wordt openbaar toegankelijk en als recreatiegebied ingericht.

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Bewoners bepalen zélf hoe de bebouwing van het gebied eruit komt te zien. Men geeft in collectief particulier opdrachtgeverschap vorm aan de individuele en gezamenlijke woonwensen en kiest zélf architecten, aannemers en andere leveranciers uit. Om dit ‘eigenzinnig wonen’ in de natuur te realiseren, werkt de gemeente Smallingerland samen met InnovatieNetwerk, landschapsbureau Stroming en Urbannerdam. Deze organisaties, elk met hun eigen expertise, begeleiden de nieuwe eigenaren bij de realisatie van dit unieke groengebied in Friesland.