Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Nieuws

Koper betaalt gemiddeld 12% minder dan initiële vraagprijs

Calcasa analyseerde het verschil tussen de initiële vraagprijs en de gerealiseerde koopsom. De koopsom ligt in 2012 gemiddeld 11,9% lager dan de initiële vraagprijs, wat fors lager is dan voor de crisis toen de afslag gemiddeld 5% was. Een koper betaalt hiermee in 2012 gemiddeld ruim 30 duizend euro minder voor een woning dan de vraagprijs. Dit verschil loopt nog verder op voor huizen die langer te koop staan. Voor woningen die langer dan 2 jaar te koop staan is de afslag gemiddeld 20,4% en betalen kopers gemiddeld 52 duizend euro minder dan de vraagprijs. De woningprijzen staan nog steeds onder druk en het lijkt verstandig om in de huidige marktomstandigheden een scherpe vraagprijs neer te zetten.

Verschil initiële vraagprijs en koopsom gemiddeld 12%

Het verschil tussen de initiële vraagprijs en de koopsom lag voordat de crisis begon rond de 5%: een woning werd gemiddeld genomen 5,2% onder de vraagprijs verkocht in 2007. Tegenwoordig wordt de vraagprijs regelmatig bijgesteld alvorens een huis daadwerkelijk wordt verkocht. Onderstaande figuur laat voor de periode 2007-2012 de ontwikkeling van het verschil tussen de initiële vraagprijs en gerealiseerde koopsom zien. Uit deze figuur blijkt dat het verschil is opgelopen tot 11,9% in 2012. Twee-onder-één kapwoningen en vrijstaande woningen kennen een groter verschil tussen de initiële vraagprijs en de koopsom. In 2007 werden vrijstaande woningen gemiddeld genomen voor 90,9% van de initiële vraagprijs verkocht. In 2013 is het verschil met 7,5% opgelopen naar een gemiddelde koopsom van 83,4% van de initiële vraagprijs.

kb_afwijking_koopsom_versus_initiele_vraagprijs

Verschil tussen de
koopsom en de initiële
vraagprijs naar woningtype
(in %) in de periode
2007-2012 in Nederland.
Bron: Verscheidene
makelaars, bewerking
Calcasa

Om meer inzicht te geven in hoe de afwijking tussen vraag- en verkoopprijs varieert is het percentage afwijking van de initiële vraagprijs en de koopsom naar woningtype per looptijd geanalyseerd. De conclusie is dat naarmate de looptijd toeneemt de afwijking tussen vraag- en verkoopprijs ook toeneemt. Een woning die binnen 6 maanden wordt verkocht kent een gemiddelde afslag op de initiële  vraagprijs van 6%. Voor woningen die langer dan 2 jaar te koop staan is deze afslag gemiddeld 20,4%: de koopsom is dan 79,6% van de initiële vraagprijs.
Een mogelijke verklaring voor de grote verschillen naar looptijd is de dalende markt: woningen die langer dan twee jaar te koop staan kennen reeds een gemiddelde prijsdaling van 10,1%. Verder kan geconcludeerd worden dat het verstandig is om in de huidige marktomstandigheden een scherpe vraagprijs neer te zetten.

Verschil tussen de koopsom en de initiële vraagprijs naar woningtype per looptijd (in %) in 2012 in Nederland. Bron: Verscheidene makelaars, bewerking Calcasa

Verschil tussen de koopsom en de initiële vraagprijs naar woningtype per looptijd (in %) in 2012 in Nederland.

Bron: Verscheidene
makelaars, bewerking
Calcasa

Bekijk het volledige WOX kwartaalbericht Q12013 op www.calcasa.nl

Voor meer informatie kunt u uiteraard contact opnemen met één van onze onderzoekers: Bas Meeuwissen of Petra Visser

Over Calcasa

Calcasa is een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in de statistische analyse en waardering van onroerend goed. Onze missie is: “Calcasa wil de waarde en karakteristieken van alle 8 miljoen Nederlandse onroerend goed objecten transparant maken, zodat onze opdrachtgevers rendabele resultaten kunnen boeken en de risico’s beter kunnen beheersen.”
Het Calcasa Automated Valuation Model (AVM) voor de waardering van individuele woningen is uniek door zijn hoge dekkingsgraad en nauwkeurigheid. Het wordt internationaal erkend door de drie grote kredietbeoordelaars en de toezichthouders. Daarnaast is Calcasa bekend vanwege de veelvuldig geraadpleegde WOX, de woningprijsindex van Nederland. Calcasa is gespecialiseerd in dataverzameling, kwantitatief onderzoek, softwareontwikkeling en statistische modelbouw met een sterk wetenschappelijk fundament. Hypotheekverstrekkers, investeerders, intermediairs, validatie-instituten, woningbouwcorporaties, consumentenorganisaties, vastgoedbedrijven, makelaars-organisaties, overheidsinstellingen en toezichthouders vertrouwen dagelijks op de oplossingen van Calcasa. www.calcasa.nl

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  ProductinformatieNieuws

  Flexibele toegangsverificatie met je mobiel

  VvE Rechtspraak - Besluitvorming

  Wanneer mag een VvE digitaal stemmen?

  VvE BeheerProfessioneel Beheer

  VvE bestuur en beheerder niet op een lijn.

  VerduurzamingDak

  Een retentiedak, wat is het en welke systemen zijn er?

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.