Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Verzekeringen

VvE waak met een Car verzekering over uw verbouwingszaak!

Een faillissement van een aannemer tijdens verbouw, onderhoud en/of renovaties kan enorme consequenties hebben voor de VvE.

Dit artikel is bijgewerkt op 10 juni 2020

Steeds meer bedrijven in de bouw gaan failliet en helaas is het einde nog niet in zicht. Het gaat niet alleen om aannemers maar ook om stukadoors, schilders en doe-het-zelf-zaken. Om je een beeld te geven van hoe groot het probleem was toen we dit artikel schreven. In de eerste drie kwartalen van 2012 zijn er in de bouwsector totaal 1330 bedrijven bankroet gegaan. Een stijging van 45% ten opzichte van dezelfde periode in 2011. In april bleek dat in het eerste kwartaal van 2013 het aantal faillissementen met nog eens 12% is gestegen. Een goed voorbeeld van waarom je goed moet opletten bij verbouwingen blijkt uit deze VvE Rechtspraak.

Natuurlijk hebben deze faillissementen een grote impact op VvE’s die klein of groot onderhoud laten uitvoeren. Het is dan ook extra zuur wanneer er blijkt dat door of tijdens de uitgevoerde werkzaamheden schade ontstaat. Op het moment dat er tijdens de bouw een schade voordoet en de aannemer gaat (is) failliet (verklaard) dan verdwijnt een eventuele schade-uitkering in de failliete boedel. Oftewel, de schade zal dan veelal NIET of na veel getouwtrek deels worden vergoed aan de VvE.

Voorkomen is dus beter dan genezen. Als VvE kun je hier wel wat aan doen. Namelijk als VvE zelf een zogenaamde CAR (Construction All Risks) verzekering afsluiten. Op dat moment is de VvE zelf de verzekeringnemer en niet de aannemer. Ingeval van schade kan zij als VvE zelf een beroep doen op haar eigen CAR-polis. Waarom is dat verschil zo belangrijk? Dat heeft alles te maken met het uitkeren van de gelden gerelateerd aan de schade. Dus dat betekent dat indien de VvE voor het uit te voeren werk een CAR verzekering had afgesloten de desbetreffende schade ondanks het faillissement van de aannemer wel vergoed worden. Maar er zijn meer redenen waarom een VvE een CAR verzekering kan overwegen.

Enkele voordelen van een CAR verzekering voor de VvE op een rijtje:

  • Bij faillissement aannemer geen consequenties bij schade
  • Schadebehandeling in eigen hand
  • Geen check nodig of aannemer premies heeft betaald (zo niet dan geen dekking!)
  • Mogelijkheid tot schadeafwikkeling op basis van loss adjusting: eenduidige schade kunnen binnen 1 week afgewikkeld en betaald zijn
  • Extra kosten zoals tijdelijke vervangende woonruimte, verlies van data etc. mee verzekerd

De eigen CAR verzekering verzekert alleen tegen schade die veroorzaakt wordt tijdens of als gevolg van bouwwerkzaamheden. Deze verzekering zorgt er niet voor dat het werk wordt afgemaakt door een andere aannemer. Dit risico wordt afgedekt onder het zogenaamde GIW certificaat.

Samenvattend is het bij iedere bouwwerkzaamheid die gestart wordt goed om te informeren naar het GIW Certificaat en om een CAR verzekering af te sluiten voor de bouwwerkzaamheden om zo problemen in de toekomst tot een minimum te beperken.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door input en controle van Markel International Nederland.

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.