Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Geschillen

Betere VvE door aangepaste wet- en regelgeving

VvE Belang en ministerie BZK samen in de strijd voor eenduidigheid en modernisering

De wet- en regelgeving voor Verenigingen van Eigenaren is verouderd en versnipperd. Dat staat in veel gevallen een goed functioneren van de VvE in de weg. Daardoor lopen hele wijken het gevaar te verpauperen. Samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat Stichting VvE Belang aan de slag om de wet- en regelgeving te vereenvoudigen en te moderniseren. Over een half jaar moet daarover meer duidelijkheid zijn.

Stichting VvE Belang, belangenorganisatie voor appartementseigenaren, pleit al lang voor de vereenvoudiging van wetten en regels. Sinds het appartementsrecht in het Burgerlijk Wetboek terecht kwam (1951), zijn er vier keer nieuwe model-splitsingsreglementen tot stand gebracht. In die reglementen staan de regels waaraan de VvE en haar leden zich moeten houden.

Het oudste modelreglement is van 1973; het meest recente dateert van 2006, en is aanzienlijk moderner dan de eerdere. Het geeft bijvoorbeeld ook regels voor het vormen van een onderhoudsfonds. De verouderde reglementen zijn echter nog steeds van toepassing op gebouwen die in de jaren tussen 1973 en 2005 gesplitst zijn. En ook voor die oudere gebouwen is onderhoud van groot belang.

Vernieuwing
VvE Belang pleit voor vernieuwing, stelt mr. Kees Oomen, directeur Organisatie en Public Affairs van VvE Belang.

“Wij zijn voorstander van een nieuwe regeling waarin alle splitsingen in Nederland worden ondergebracht; oud en nieuw. Die regeling gaat dan gelden voor alle Verenigingen van Eigenaren.
Samen met het ministerie en een aantal deskundigen (juristen, notarissen en wetenschappers) gaan we onderzoeken wat de mogelijkheden zijn als het gaat om digitaal stemmen (via e-mail bijvoorbeeld), maar ook om het afschaffen van het quorum (het voorgeschreven aantal aanwezige stemmen) en de tweede vergadering.”

Energiebesparing
“Daarnaast streven we naar het afschaffen van de gekwalificeerde meerderheid die nodig is voor – bijvoorbeeld – het nemen van energiebesparende maatregelen. Dat maakt het voor de VvE veel gemakkelijker om besluiten te nemen die gunstig zijn voor alle eigenaren. Zij profiteren dan allemaal van lagere energielasten. Nu is het nog zo dat enkele leden de besluitvorming kunnen blokkeren. In een tijd van stijgende energieprijzen en toenemende bewustwording op het gebied van energiebesparing is dat een onacceptabel struikelblok.”

Laagdrempelige rechtsgang
VvE Belang pleit ook voor een toegankelijke, laagdrempelige rechtsgang komen voor verenigingen van eigenaars die een conflict hebben met hun leden of met een andere partij. In die procedure moet veel aandacht zijn voor de inbreng van deskundigen op het gebied van het appartementsrecht. De stichting stelt dat in principe alle VvE-zaken behandeld moeten worden door de (gespecialiseerde) kantonrechter.”

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.