Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

GeschillenVerhurenVvE Beheer

VvE mag shortstay verhuur verbieden

Bij het meldpunt shortstay overlast komen meldingen binnen van shortstay in sociale en duurdere huurwoningen, maar ook in koopappartementen. Woont u als huurder in een gemengd complex, dan is het goed om te weten dat de kantonrechter onlangs uitspraak heeft gedaan dat de VvE shortstay mag verbieden.

Menige binnenstadsbewoner ziet het kort verhuren van zijn woning aan toeristen als leuke bijverdienste. Maar heel vaak hebben de omwonenden er last van. Daarom heeft de gemeente bepaald dat voor shortstay strenge regels gelden.

Shortstay is niet toegestaan in sociale-huurwoningen. In vrije-sectorwoningen mag verhuren vanaf vijf nachten tot en met zes maanden alléén als de verhuurder een vergunning heeft.

In een vereniging van eigenaars (VvE) in de Amsterdamse binnenstad verhuurde een eigenaar zijn appartement een of twee keer per maand aan toeristen. Helaas zorgden de toeristen voor geluidsoverlast. De ledenvergadering van de VvE besloot dat commerciële verhuur korter dan een maand in strijd was met de woonbestemming van het gebouw.

De eigenaar kreeg een sommatiebrief met een waarschuwing; als hij ermee zou doorgaan, wachtte hem een boete van €6.000. De verhurende eigenaar stapte naar de rechter met het verzoek het besluit van de VvE te vernietigen.

Maar de rechter wees zijn verzoek af. De VvE mocht dit besluit nemen omdat het ook zo in het splitsingsreglement stond. Bovendien was het een redelijk en billijk besluit, want shortstay veroorzaakt overlast voor de andere bewoners. Volgens de rechter betekent wonen “het hebben van duurzaam verblijf in de woning”. Bij bed & breakfast of shortstay is dit niet het geval. De eigenaar mag zijn appartement niet meer kortdurend aan toeristen verhuren.

Huurders in een gemengd complex doen er goed aan om het splitsingsreglement en het huishoudelijk reglement van ‘hun’ VvE erop na te slaan om te weten wat er is afgesproken. Als er dan een overlastgeval is, kunnen ze hier des te sneller tegen optreden, samen met hun verhuurder en de VvE.

Heeft u hier vragen over? Stuur een mailtje aan [email protected]

De uitspraak van de kantonrechter kunt u hier lezen.

Overlast van shortstay verhuur kunt u melden via www.meldshortstay.nl

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  BijeenkomstenNieuws

  Advies over je huis door Wijksteunpunt Wonen Zuid

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.