Spooknota’s voor de Vereniging van Eigenaars

Spooknota's bij Vereniging van Eigenaars | VvE Centraal

In de maand september van dit jaar werd er ruimschoots aandacht besteed in de media aan spooknota’s die het MKB in Nederland terroriseren.  Via telefonische afstemming of door het verzenden van spooknota’s proberen zij ondernemers tot betaling te verleiden.

Nu blijkt uit een bericht wat VvE Centraal recent via Twitter heeft ontvangen dat ook Verenigingen van Eigenaars geconfronteerd worden met spookfacturen. De eerste indicatie die VvE Centraal heeft is dat deze spooknota’s naar nieuw ingeschreven VvE’s worden gestuurd.

De fraudeurs houden zich doorgaans strikt aan de letter, zij het niet de geest van de wet”, Dat schreef minister Ivo Opstelten (Veiligheid) al aan de Tweede Kamer.

Het is dus erg belangrijk dat u goed wat u als beheerder van een VvE kunt doen.

Wat is een spooknota

Spooknota’s worden verzonden door louche bedrijven die hopen dat de beheerder/ administrateur van de VvE klakkeloos de rekening betaald. Een dergelijke factuur lijkt op andere rekeningen en wordt zo opgesteld dat de suggestie wordt gewekt dat er een klant-relatie is. Het probleem ontstaat doordat er onduidelijkheid bestaat over de strafbaarheid van de nepfacturen. In werkelijkheid is een spooknota namelijk een aanbod om een dienst af te nemen. Die nuance wordt vaak weggemoffeld in kleine letters onderaan de brief. Daardoor is het vaak moeilijk om de afzender te pakken. Omdat de VvE het geld al heeft overgemaakt, is er in feite een akkoord gesloten.

Voorbeelden van spooknota’s

Veel informatie over spooknota’s en hoe hierop te anticiperen is te vinden op het SAF. Op basis van deze informatie willen we graag het voorbeeld wat met ons gedeeld is doornemen. Omdat de zogenaamde factuur een offerte ofwel een aanbod betreft, is er geen betalingsverplichting! Deze factuur hoeft u niet te betalen.

Het is altijd mogelijk dat u door willekeurige bedrijven wordt benaderd met de vraag of u wilt adverteren in een informatiegids of een vermelding wilt op een website. Men kan u ook bellen met de vraag of men een vermelding met u mag nalopen om te controleren of alles nog klopt. Of u ontvangt een nota terwijl u daarvoor geen opdracht had verstrekt of niet de intentie daartoe had. Ons advies aan u:

• Vraag altijd goed na met welke partij u te maken hebt en waar uw gegevens precies vermeld (zouden) staan;
  • Laat, voordat u iets toezegt, informatie toesturen of google de naam. Zo stelt u vast of u met een betrouwbare partij te maken hebt;
  • Let op de voorwaarden en lees de kleine lettertjes goed;
  • Vertrouwt u iets niet? Raadpleeg dan de website van de Fraudehelpdesk;
  • Informeer VvE Centraal, zodat wij een waarschuwing op onze website kunnen plaatsen.

Uw ervaring delen!

Bent u ook geconfronteerd met een Spookfactuur en wilt u deze met ons delen, neem dan contact met ons op via het onderstaande contactformulier  [contact-form subject=”Spookfactuur bericht” to=”[email protected]”] [contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /] [contact-field label=”Email” type=”email” required=”true” /] [contact-field label=”Telefoonnummer” type=”text” /] [contact-field label=”Bericht” type=”textarea” required=”true” /] [/contact-form]