Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Duurzame EnergieEnergiebesparing

Vergeet Wp, het gaat om kWh!

vergeet wp het gaat om kwh, vve zonnepanelen

vergeet wp het gaat om kwh, vve zonnepanelenRecent kreeg ik een vraag binnen over waar een VvE op moet letten bij haar keuze voor zonnepanelen. Ik heb de vraag aan meerdere partijen voorgelegd en uiteindelijk kwam ik een artikel tegen op de blog van een VvE Dienstverlener die ik ook graag met u wil delen. Het gaat hier om een zeer duidelijke uitleg over wat Wp en kWh inhoud en waar een consument op moet letten. Het artikel is geschreven door Paul Dalebout.

Bij het aanschaffen van zonnepanelen loopt u tegen allerlei technische termen aan. Twee termen die veel terugkomen zijn Wattpiek (Wp) en kiloWattuur (kWh, van het Engelse ‘kilowatthour’). Wat betekenen deze termen en hoe kunnen ze helpen bij het aanschaffen van de juiste zonnepanelen?

Wat betekenen Wp en kWh?

Wp is de maximale hoeveelheid stroom die per seconde door de zonnepanelen kan worden opgewekt. kWh is de hoeveelheid stroom die is opgewekt in een bepaalde periode. Stel we nemen 6 zonnepanelen van tesamen 1.500 Wp oftewel 1,5 kWp (een kWp is 1.000 Wp). Stel dat deze een uur lang op maximaal vermogen opwekken, dan is de geproduceerde hoeveelheid stroom 1,5 kWh. Zouden ze een jaar lang op maximaal vermogen opwekken gedurende acht uur per dag, dan was de opbrengst 1,5*8*365 = 4.380 kWh.

Wp geeft het vermogen van het zonnepaneel aan, kWh de opbrengst. Wp is wat op de doos van de zonnepanelen staat, kWh staat op uw elektriciteitsmeter. Je kan het vergelijken met de maximale snelheid van een auto (Wp) en de gereden afstand in een bepaalde periode (kWh). Als je een uur lang 50 km/ uur rijdt, dan heb je aan het einde van het uur 50 km afgelegd.

Een hoog vermogen (Wp) betekent nog geen hoge opbrengst (kWh)

Dat een auto 200 km/ uur kan, wil nog niet zeggen dat je er na een uur ook 200 km mee gereden hebt. Verschillende omstandigheden zorgen er voor dat de max maar zelden (of nooit) bereikt wordt. Denk aan bochten in de weg, ander verkeer en, niet onbelangrijk, verkeersregels.

Bij zonnepanelen is het niet anders; er zijn verschillende omstandigheden die er voor zorgen dat de zonnepanelen niet continu hun volledige vermogen benutten. Dit zijn:

  • de hoeveelheid licht die op de zonnepanelen valt: hoe minder licht, hoe minder opbrengst
  • deze hoeveelheid licht wordt op zijn beurt bepaald door: de hellingshoek van het dak, de windrichting van het dak, de geografische lokatie van de woning en schaduwobjecten in de omgeving
  • de omvormer die op de zonnepanelen is aangesloten: hoe beter omvormer en zonnepanelen bij elkaar passen, hoe hoger de opbrengst
  • diverse andere factoren als de temperatuur van de zonnepanelen en de ventilatie van de zonnepanelen

Het voert hier te ver om de invloed van elk van deze factoren precies uit te werken. Van belang is om vast te stellen één dat er omstandigheden zijn die de opbrengst van zonnepanelen beïnvloeden en twee dat elk zonnepaneel op zijn eigen manier op deze omstandigheden reageert. Het ene zonnepaneel doet het dus beter bij weinig licht dan de ander. En het ene zonnepaneel doet het beter bij een hoge temperatuur dan de ander.

Wat u dus wilt weten: hoeveel energie (kWh) wekt een bepaald zonnepaneel op uw woning op. Het vermogen (Wp) is daarbij een start, de reactie van het zonnepaneel op uw situatie een onontbeerlijke tweede stap om tot de opbrengst (kWh) te komen.

Hoe stelt u de opbrengst (kWh) van de zonnepanelen vast?

Het vaststellen van de opbrengst (kWh) van zonnepanelen op uw dak kan op twee manieren:

1 Meten – als u een jaar lang de opbrengst meet, dan weet u precies hoeveel uw zonnepanelen hebben opgebracht. Nadeel hiervan is dat u dan eerst zonnepanelen nodig heeft en u wilt natuurlijk vooraf weten hoeveel uw zonnepalen gaan opbrengen. Om toch een idee te hebben van metingen van uw zonnepanelen in de praktijk kunt u hier een overzicht vinden van een vooraanstaand Duits instituut (Photon) dat doorlopend zonnepanelen test op een proefveld in Duitsland (dit is vrij technische materie, maar als u een berichtje achterlaat, dan help ik u graag).

2 Berekenen – met simulatiesoftware kunt u van te voren precies doorrekenen hoeveel opbrengst (kWh) bepaalde zonnepanelen op uw dak gaan hebben. U bent hoogst waarschijnlijk niet in het bezit van zulke software (en al was u het), dus u zult iemand nodig hebben die het voor u uitrekent. Dat kan uw leverancier zijn, u kunt bij uw offerte een simulatierapport opvragen bij hem. Als uw leverancier niet in staat is dit op te leveren (of als u een onafhankelijke check wilt), dan kan ik u dit bureau van harte aanbevelen.

€/ kWh, een nieuwe manier om zonnepanelen te vergelijken

Als u weet hoeveel bepaalde zonnepanelen op uw dak opleveren, dan kunt u ze met andere zonnepanelen vergelijken. Hier zult u ook de prijs in mee willen wegen. Het is natuurlijk leuk dat zonnepanelen A 100 kWh per jaar meer opleveren dan zonnepanelen B, maar als de kosten van zonnepanelen B twee keer zo hoog zijn, dan is het misschien toch interessanter om voor A te kiezen. De juiste vergelijkingsmaatstaf is dus €/ kWh.

Voorbeeld: zonnepanelen A kosten € 6.500 en leveren elk jaar 3.500 kWh op (in 25 jaar, de garantietermijn van de zonnepanelen, is dat 87.500). Zonnepanelen B kosten € 7.000 en leveren 3.700 kWh op (92.500 in 25 jaar). B lijkt het interessants, omdat ze het meeste opleveren. Rekent u het echter per geïnvesteerde euro uit, dan ziet u dat zonnepanelen A 6.500/ 87.500 = € 0,07 / kWh kosten. Zonnepanelen B kosten € 0,08 / kWh. Zonnepanelen A zijn dus het interessants om aan te schaffen.

Leuke bijkomstigheid is (niet toevallig) dat uw huidige elektriciteitsrekening ook gebaseerd is op een tarief in € / kWh. U kunt nu dus ook uw zonnepanelen vergelijken met uw huidige elektriciteitsprijs en u zult zien dat zonnepanelen een stuk aantrekkelijker zijn.

kWh/ m², zonnepanelen vergelijken als de dakoppervlakte schaars is

Een andere manier om naar de aanschaf te kijken is: hoe haal ik zo veel mogelijk uit mijn dak? Dit is vooral interessant als uw dak niet zo groot is en u toch zoveel mogelijk zelf wilt opwekken. Dan kunt u kijken naar de opbrengst per vierkante meter van de zonnepanelen (kWh / m²). De zonnepanelen met de hoogste opbrengst per vierkante meter zijn vanzelfsprekend de zonnepanelen waarmee u uw dak het beste benut. Het is natuurlijk verstandig om ook in dit geval een oogje te houden op de kosten per kWh.

Tot zover deze uitleg. Voor de goede orde: sommige berekeningen in dit artikel zijn voor de leesbaarheid wat vereenvoudigd ten opzichte van de werkelijkheid. Deze vereenvoudiging doet niets af aan de uitgelegde principes.

Ik hoor het graag als u vragen heeft of als u uw eigen ervaring met de opbrengst van uw zonnepanelen wilt delen.

Gerelateerde artikelen
Complex en documenten

Vereniging of Vereniging van Eigenaren. Wat is het verschil?

ProductinformatieNieuws

Flexibele toegangsverificatie met je mobiel

VvE Rechtspraak - Besluitvorming

Wanneer mag een VvE digitaal stemmen?

VvE BeheerProfessioneel Beheer

VvE bestuur en beheerder niet op een lijn.

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.