Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Huishoudelijk reglementNotarisVvE ZakenWettelijke verplichtingen

Huishoudelijk reglement in openbaar register

Vanaf 1 november jl. beantwoordt Anne Vermeulen, advocaat bij Rijssenbeek Advocaten veel voorkomende vragen over het appartementsrecht.

De vraag die deze week behandeld wordt is:

Op welke wijze kan een VvE het huishoudelijk reglement inschrijven in de openbare registers?

Vereisten vanuit modelreglement 2006

Op grond van artikel 59 lid 6 van het Modelsplitsingsreglement 2006 is het bestuur verplicht het huishoudelijk reglement en de wijzigingen daarvan te publiceren in de openbare registers. De vraag die vaak voorkomt, is of dit al dan niet bij notariële akte dient te geschieden. Het antwoord daarop is: ja een notariële akte is nodig om het huishoudelijk reglement te kunnen inschrijven bij het Kadaster. Het Kadaster publiceert een huishoudelijk reglement immers enkel in de openbare registers voor zover dit geschiedt bij notariële akte. Zonder notariële akte zal het Kadaster niet voldoen aan een verzoek van het bestuur het huishoudelijk reglement in te schrijven in de openbare registers.

 Opties voor de VvE

De VvE heeft twee opties om aan dit vereiste te kunnen voldoen. Ten eerste kan het huishoudelijk reglement zelf worden opgemaakt bij notariële akte, deze akte kan vervolgens worden ingeschreven in de openbare registers.

Ten tweede dient, in het geval het huishoudelijk reglement niet is opgemaakt bij notariële akte en dus een onderhandse akte betreft, een notariële verklaring te worden toegevoegd. Deze notariële verklaring houdt in een verklaring van de notaris dat hij het huishoudelijk reglement heeft gecontroleerd en dat het op een juiste wijze tot stand is gekomen. Tezamen met deze notariële verklaring kan het huishoudelijk reglement vervolgens ter inschrijving aan het Kadaster worden aangeboden.

Inzetten Notaris

De notaris dient er hoe dan ook dus aan te pas te komen wil een VvE een huishoudelijk reglement kunnen inschrijven in de openbare registers.

advertentie Rijssenbeek Advocaten

Mocht u specifieke vragen over dit onderwerp hebben dan kunt u deze vraag hier aan haar stellen of neem direct contact met Anne Vermeulen op via www.rijssenbeek.nl.

Over de auteur

Expertise Anne Vermeulen adviseert aan en procedeert voor onder meer (besturen van) VvE’s en hun beheerders, recreatieparken en particuliere opdrachtgevers. Zij is specialist op het gebied van appartementsrecht en bouwrecht. Wist u dat? Anne Vermeulen regelmatig optreedt als docent en spreker tijdens cursussen voor professionele vastgoedbeheerders en (besturen van) VvE’s.
Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.