EnergiebesparingKeurmerkMJOPNEN 2767Onderhoud

MJOP 2.0 meer dan alleen noodzaak

frozen window vvecentraal

Sinds medio 2008 zijn Verenigingen van Eigenaars (VvE) wettelijk verplicht om een onderhoudsplan met bijbehorend onderhoudsbudget te hebben. De overheid wil hiermee waarborgen dat appartementencomplexen in goede staat blijven. Eigenaars zien echter vaak op tegen de hiermee gepaard gaande verhoging van de onderhoudsbijdrage. Met als gevolg dat de plannen vaak ‘conserverend’ van aard zijn. Jammer natuurlijk, want onderhoud – mits goed gepland en uitgevoerd – kan juist een goede manier zijn om uw appartementen te verbeteren.

Voorbeeld

Laat ik dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld. De kozijnen van een VvE zijn van aluminium en niet thermisch onderbroken. Er is bewust gekozen voor deze kozijnen uit een kostenoogpunt. In het meer jaren onderhoud plan (MJOP) is opgenomen dat deze kozijnen binnen een bepaalde termijn moeten worden vervangen. De noodzakelijke maandelijkse reservering wordt dan berekend door de geschatte toekomstige kostprijs te verdelen over het aantal maanden tot aan vervanging.

Deze niet thermisch onderbroken aluminium kozijnen kennen een groot nadeel. Bij koude winters (en warme zomers) geleidt het aluminium temperatuur van buiten naar binnen. Recent was ik uitgenodigd bij een ALV van een VvE waar een bewoner zelfs aangaf dat zij tijdens de recente koude winters ijspegels in haar woonkamer had! Dit simpele voorbeeld geeft aan, dat puur reserveren voor vervanging of conserverend onderhoud voorbij gaat aan bijvoorbeeld comfort of energieverbruik.

Kosten of Comfort

Comfort laten prevaleren boven kosten, klinkt logisch maar zeker niet de regel! Ik raad u aan om uw eigen onderhoud plan er eens op na te slaan. Grote kans dat ook uw VvE puur reserveert en onderhoud om te conserveren wat er nu al is. Nieuwe technieken, of het nu gaat om kozijnen, een andere lift of een zuinige collectieve verwarming, vragen nu eenmaal een hogere initiële investering. Met als gevolg dat, als er onderhoud gepleegd moet worden of wanneer vervanging , de ALV vaak noodgedwongen kiest voor minder comfort of energiebesparing. Of zoals een VvE beheerder van een klant aangaf: “dan stel je het onderhoud toch uit?”.

Wat ik duidelijk wil maken is dat de huidige staat van uw gebouw, het meer jaren onderhoud plan en het gewenste wooncomfort juist zeer belangrijk zijn. Er zijn verbindingen te leggen met wooncomfort en de verbetering daarvan, met energieverbruik en het behoud of vermeerdering van de waarde van de appartementen. Als alle eigenaars en bewoners tot elkaar kunnen komen met een vernieuwende visie voor de langere termijn – een MJOP wordt veelal opgesteld voor een periode van 20 tot 30 jaar – is er plots veel mogelijk.

Best Practices

Binnenkort lanceert de Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) een publicatie met ‘best practices’. Hiervoor zijn 7 voorzitters van verschillende VvE’s geïnterviewd over hun ervaringen met energiebesparing en onderhoud. Uit de concept publicatie blijkt dat er op verschillende manieren veel succes wordt geboekt door de ‘conserverende’ onderhoudsplannen te laten voor wat het is en als VvE te focussen op energiebesparing en wooncomfort.

Cruciaal hiervoor is een betrokken ALV, creatieve financiering en een lange adem!

Via vvecentraal.nl wordt u op de hoogte gehouden over het verschijnen van deze publicatie. Wij zijn erg nieuwsgierig naar uw eigen ervaringen en hopen dat u deze hier onder dit artikel met ons wilt en kunt delen.

Jaap de Wit is sinds 2006 actief met concepten voor energiebesparing in de bebouwde omgeving. In 2009 heeft hij een eigen bedrijf opgericht voor het realiseren van ambitieuze energiebesparing. Sinds 2010 is hij bestuurslid en penningmeester van de AvEPA. Verschillende van zijn projecten zijn door de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting benoemd als ‘best practice’ voor het realiseren van energiebesparing bij VvE’s.

E-mail:                        [email protected]

Author: Espiratie

Het laatste nieuws wekelijks in je mailbox!