


Vanaf 1 november jl. beantwoordt Anne Vermeulen, advocaat bij Rijssenbeek Advocaten veel voorkomende vragen over het appartementsrecht. Rijssenbeek Advocaten is bij uitstek gespecialiseerd in het appartementsrecht en daarmee goed op de hoogte van het wel en wee binnen een VvE.
De vraag die deze maand behandeld wordt is:
Is het overleggen van een gebruikersverklaring in geval van verhuur verplicht? En wat kan de VvE doen indien overlegging door de eigenaar wordt geweigerd?
In de vier modelreglementen bij splitsing van 1973, 1983, 1992 en 2006** is in respectievelijk artikel 20, artikel 24 en artikel 35 geregeld, dat een eigenaar zijn privé gedeelte aan een ander in gebruik kan geven. Daarbij is de eigenaar verplicht er voor te zorgen, dat die ander het gebruik slechts verkrijgt na ondertekening van en afgifte aan het bestuur van een in tweevoud opgemaakte en gedagtekende verklaring dat hij de bepalingen van het reglement en het eventuele huishoudelijk reglement zal naleven. ** In het modelreglement 2017 wordt het onderwerp van gebruikersverklaring expliciet behandeld in artikel 37.1
Het komt vaak voor, dat een dergelijke zogenaamde gebruikersverklaring ontbreekt. Welke middelen heeft het bestuur van de VvE in dat geval om alsnog die verklaring te verkrijgen? Uiteraard is er het middel van boeteoplegging bij overtreding. Daarvoor is wel vereist, dat ofwel in het splitsingsreglement ofwel in het huishoudelijk reglement een regel is opgenomen, dat een bepaalde boete bij het overtreden van deze bepaling wordt verbeurd.
Maar wat te doen indien het opleggen van een boete niet leidt tot overlegging van de voor de VvE belangrijke gebruikersverklaringen? In dat geval kan de VvE een vordering instellen, waarbij de betreffende eigenaar wordt veroordeeld om die verklaringen aan het bestuur van de VvE af te geven op straffe van een dwangsom.
Rechtspraak hierover was er tot voorkort niet. De rechtbank Rotterdam heeft echter onlangs bij vonnis van 7 september 2011 overwogen, dat een dergelijke vordering inderdaad kan en moet worden toegewezen: “X heeft de verplichting op grond van de splitsingsreglementen om gebruikersverklaringen aan de VvE af te geven. X kan deze verklaringen van haar huurders vergen voordat zij met de bewoning aanvangen. Daarbij komt, dat de VvE een te respecteren recht heeft bij dergelijke gebruikersverklaringen met behulp waarvan zij kan nagaan wie van het appartement gebruik maakt en wie zij op dat gebruik (en dat van de gemeenschappelijke ruimtes) kan aanspreken omdat de gebruikers zich daarin hebben geconformeerd aan de regels van de VvE”.
Het is van belang dat het bestuur van de VvE erop toe ziet dat eigenaren die hun appartement verhuren, de VvE daarvan in kennis stellen onder overlegging van een door de huurder getekende gebruikersverklaring. Indien zich immers een gebruiker in het appartementencomplex bevindt die zich niet aan de regels houdt, zal het bestuur onmiddellijk en adequaat tegen die gebruiker moeten en kunnen optreden.
Mocht u specifieke vragen over dit onderwerp hebben dan kunt u deze vraag hier aan haar stellen of neem direct contact met Anne Vermeulen op via www.rijssenbeek.nl.
Afbeelding verzorgd door blhphotography
Voorbeeld gebruikersverklaring downloaden
Is een verhuurdersverklaring verplicht, als eerste willen wij opmerken dat deze documenten zeer fraudegevoelig zijn. Dit openbaart zich steeds sterker binnen de sector. Het doorverhuren van een perceel, vraagt een geschikt contract. Maar zeer zeker een specifieke Woonoverlast en woonfraude opzet. Het zit hem dus direct in de administratieve voorverplichtingen (juiste huurder) en zorg (beheer) rond het verhuurde perceel. Deze laat u naar mijn inziens aansluiten op het lokale bouwbesluit en relevante bestuurswetten lokaal. Uiteraard kunnen wij u. Voorzien van de juiste middelen.
Onder onze flat is een parkeergarage voor de bewoners. Ieder heeft zijn eigen plek. Er is een aantal eigenaren dat geen auto heeft en de parkeerplaats dus niet gebruikt. Die plaatsen worden door de eigenaren verhuurd. Is ook hiervoor een gebruikersverklaring vereist?
Uit de modelreglementen volgt, dat een dergelijke verklaring benodigd is bij ingebruikgeving van privégedeelten. Daaronder kunnen dus ook parkeerplaatsen vallen. In dat geval is dus eveneens een gebruikersverklaring vereist.
Wij hebben een woning en een akte v splitsing uit 2006, met erin de bepaling dat een gebruikersverklaring overlegd moet worden. Nu vraag ik me af, als ik als eigenaar bewoner 1 kamer verhuur (tegen betaling) -waarbij we dus samen het huis delen omdat ik toch maar in mijn eentje tot nog toe heb gewoond- moet ik die huisgenoot huurder dan ook zo een gebruikersverklaring laten tekenen om dit dan aan de vve af te geven? Ik bedoel, ik blijf immers gewoon thuis wonen en zie dus vanzelf verder dagelijks toe op zijn gedrag.
Beste Diana,
Ook wanneer je zelf blijft wonen in het appartement en een kamer verhuurt dan zul je de gebruikersverklaring moeten laten ondertekenen door de huurder.
Ik heb een vraag.
In ons appartementsgebouw is een appartement te koop. De verkoop lukt niet. Nu is het appartement verhuurd aan een buitenlandse medewerker die werkt in de Eemshaven. De man gedraagt zich netjes. Nu blijkt dat de eigenaar van het pand verhuurt aan een Pension. Dit pension verhuurt aan de medewerker.
In ons hR en splitsingsakte kan ik hier niets over vinden. Kunt u aangeven hoe te handelen.
Na verloop van tijd gaat de medewerker weer weg. Dan zou de pension houder het als pension aan kunnen houden.
Graag uw antwoord.
In het HHR staat dat een huurder een gebruikersverklaring, kopie identiteitsbewijs, kopie werkgeversverklaring en een kopie bankafschrift waaruit salarisbijschrijving blijkt, dient af te geven bij het bestuur van de VvE. Dit lijkt mij wat ver te gaan en is dit niet in strijd met privacywetgeving? Een huurder zal immers niet staan te springen om alles kenbaar te maken.
Is er een kwaliteits keurmerk voor beheerders van V.v.E.’s. Waar kan men informatie krijgen over kantoren die zich aanbieden als beheerder en administrateur voor een V.v.E. en bestaat er een “klachtenloket”of i.d.