


Recent kregen wij de volgende vraag binnen die niet we niet gemakkelijk kunnen beantwoorden. We willen dan ook graag onze lezers vragen of ze hier ervaring mee hebben en deze met ons en de vraag steller willen delen. Het gaat om de volgende situatie:
Als voorzitter van de Vergadering van een VvE in Utrecht zit ik met de volgende kwestie:
Ons complex stamt uit 2004. We hebben al verschillende malen overstromingen gehad van het riool bij de bewoners van de onderste verdieping. Dit waarschijnlijk als gevolg van ondeugdelijk bouwen. We hebben de bouwer hierover al enkele malen bericht (en zij hebben getracht het op te lossen).
Tot dusverre zonder resultaat, want vorige week overstroomde het riool weer bij de onderburen. Wat de kwestie echter nog lastiger maakt, is dat het schoonmaakbedrijf dat door de bouwer is ingehuurd om de rioolleidingen leeg te zuigen, een ondeugdelijk apparaat heeft gebruikt. Daardoor schoot, tijdens het zuigen, de slang los, waardoor het complete appartement, incl interieur, van de bewoners onder de ###### kwam te zitten. Schade is enorm (schoonmaken, nieuwe vloer, etc).
Mijn vraag is nu welke rol de VvE speelt in het afhandelen van de schade. De bewoners wensen dat de VvE schoonmaakkosten en nieuwe vloer voorschiet en verhaalt op de bouwer of het schoonmaakbedrijf. Als voorzitter denk ik dat de VvE in de schade geen partij is (wel in het laten repareren van het riool). Weten jullie (of jullie lezers) raad?
Wij en onze lezer zijn erg benieuwd naar jullie input.
Valt de schade niet simpelweg onder de inboedelverzekering van de gedupeerde en/of de opstalverzekering van de VvE?
Mijn eerste gedachte zou ook zijn dat de VvE geen partij is. VvE is niet opdrachtgever geweest; dat was de bouwer. Het zou me dus logischer lijken als de gedupeerde de bouwer rechtstreeks aanspreekt.
Mogelijk komt dit antwoord te laat om er nog actie op te ondernemen of mogelijk is de kwestie al opgelost. Ik hoop uiteraard dat het laatste het geval is.
Mocht er nog actie ondernomen kunnen worden, dan is het allereerst van belang om twee kwesties te onderscheiden.
Allereerst de schade ontstaan door het losschieten van de slang. De inboedelverzekering dient hoe dan ook ingelicht te worden om ze op de hoogte te stellen van de schade. Daarbij dient vermeld te worden dat er een schuldige aan te wijzen is (nl. het schoonmaakbedrijf). De kans is groot dat de inboedelverzekering vervolgens het schoonmaakbedrijf aansprakelijk stelt. Mocht de verzekeraar dit niet doen, dan moeten de appartementseigenaren (dus niet de VvE) het schoonmaakbedrijf aanspreken om de schade te vergoeden. De meeste bedrijven zijn hier overigens tegen verzekerd.
Dan de kwestie van het riool: zowel de VvE als de individuele leden kunnen de aannemer aansprakelijk stellen voor het verkeerd bouwen van het riool.