Laag btw-tarief drie maanden verlengd

Het kabinet verlengt het lage btw-tarief op verbouwingen met drie maanden. “Hiermee kunnen duizenden bouwers weer even voort. Natuurlijk hoopten we op een verlenging tot het eind van het jaar, maar we zijn toch blij dat het kabinet een besluit genomen heeft. Er is nu duidelijkheid, plus een soepele overgangsperiode”, aldus Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland.

“Bouwend Nederland zette in op verlenging en een soepele overgangsperiode, omdat door die abrupte einddatum de vraag vanaf maart/april al terugliep. Deze voortzetting is bescheiden maar waardevol. Alle beetjes helpen bij  het herstel van de bouwsector, waar de crisis zwaar heeft toegeslagen en nog steeds woedt. Daarnaast verwachten we dat binnenkort de Woonvisie van minister Donner meer structurele maatregelen zal bevatten waardoor de woningmarkt weer in beweging komt.”

Bij renovatie en herstel van woningen mag ‘arbeid’ nog onder het lage btw-tarief van 6 procent gebracht worden bij klussen waarvan de werkzaamheden voor 1 juli aangevangen zijn. Voor alle opdrachten geldt dat ze voor zaterdag 1 oktober afgerond moeten zijn.

“Iedereen moet duidelijk beseffen dat het normale btw-tarief van 19 procent dus weer volledig geldt voor alle projecten die ná 1 juli worden gestart en/of ná 1 oktober worden opgeleverd. Daar mag geen misverstand over zijn”, benadrukt Brinkman. “Positief is dat deze uitloopperiode lucht geeft voor al die klussen die niet voor 1 juli opgeleverd konden worden.”

Erkenning

‘’We hebben er afgelopen tijd veel energie in gestoken om iedereen ervan te doordringen dat de bouw nog steeds in zwaar weer zit en dat voortzetting van het lage btw-tarief dus echt nodig is. Tegelijkertijd zien we dat de overheid fors moet bezuinigen. We stellen vast dat het kabinet onze nood erkent en dus deze maatregel voor ondernemers neemt. Ook zijn we blij met de eerdere steun van ChristenUnie, PvdA en SGP. Verlenging wordt politiek breed gedragen.”

Banen

“Verlenging is mooi voor de bouw, maar natuurlijk ook goed voor de duizenden Nederlanders die hun huis willen verbeteren. In de afgelopen negen maanden lieten veel mensen bijvoorbeeld hun huis energiezuiniger maken, of men liet een serre aanbouwen. Met al die grote en kleine extra opdrachten konden in totaal 4.000 mensen in de bouw aan de slag blijven, die anders ontslagen hadden moeten worden’’, zo schetst Brinkman de effecten van de maatregel.
Uit recent onderzoek blijkt dat de bouw- en installatiesector 5 procent extra omzet – ofwel 2,2 miljard euro – kon genereren dankzij het lage btw-tarief op arbeid.

Aanmoedigend

“De bouw is een belangrijke economische motor. De verlenging van de regeling helpt de bouw en de branches daar omheen. Het licht aan het einde van de tunnel komt hierdoor misschien een beetje dichterbij, voor onze duizenden mkb-leden, voor wie juist de zomer een lastige periode is. Vanwege de vakantie blijven opdrachten uit en daardoor staat de liquiditeit onder druk. Deze verlenging moedigt de huiseigenaar aan om de komende maand haast te maken zodat zijn woning bijvoorbeeld energiezuiniger het najaar in gaat, of die erker of dakkapel er toch komt.”

bron: Bouwend Nederland

Het algemene redactie account van VvE Centraal. De redactie van VvE Centraal streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan de kennisverbetering rondom het thema Vereniging van Eigenaars.. VvE Centraal heeft contacten binnen bestuurders, professionele beheerders en dienstverleners voor een VvE in Nederland.. Toch opereert VvE Centraal geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. VvE Centraal is een onafhankelijk en openbaar podium voor alle partijen die geïnteresseerd zijn in de Vereniging van Eigenaars..