In de VvE Rechtspraak wordt er vaak gesproken over nietigheid en vernietigbaarheid van besluiten. Maar wat houd dat nu daadwerkelijk in?
De Vergadering van Eigenaars is het hoogste orgaan binnen de Vereniging van Eigenaars. Een belangrijke taak van de vergadering is om de richting te bepalen van de VvE en dit om te zetten in het nemen van besluiten. Er zitten voorwaarden aan het nemen van deze besluiten. Ze moeten voldoen aan wat er bepaald is in de wet, de splitsingsakte, het splitsingsreglement of het Huishoudelijk Regelement. Wat is het verschil tussen nietigheid en vernietigbaarheid van besluiten?
Nietigheid van besluiten
Op het moment dat de genomen in strijd zijn met deze bepalingen dan worden deze besluiten ‘nietig’ genoemd. Wat betekent dit nu voor de VvE en voor de individuele eigenaars van een appartement? Dit houd in dat het besluit ongeldig is en dat je er als eigenaar niet aan hoeft te houden. Voor de wet lijken de besluiten niet genomen te zijn. Ondanks dat de Vergadering er wel mee in heeft gestemd.
Vernietigbaarheid van besluiten
Besluiten van de VvE kunnen ook ‘vernietigbaar’ zijn. Een besluit is vernietigbaar wanneer het proces van het komen tot een besluit niet correct is gevolgd. Dat is het geval als de besluiten in strijd zijn met wettelijke bepalingen of bepalingen die beschreven zijn in de splitsingsakte of het betreffende modelreglement die het tot stand komen van besluiten regelen. Hierbij kun je denken aan het te laat opsturen van de agenda voor de vergadering maar ook als er op een verkeerde manier een besluit is genomen of als er gestemd is over een onderwerp dat niet op de agenda stond.
Verzoeken tot vernietiging
Een nietig besluit wordt gezien als niet genomen en daarmee hoef je als eigenaar geen actie te ondernemen. Bij een vernietigbaar besluit is dat anders. Om dit besluit te ontbinden moet je een verzoek tot vernietiging indienen. Hoe dat lees je in dit artikel. Houdt hierbij wel rekening met de fatale termijn die bepaalt is. Een maand voor besluiten en drie maanden voor besluiten die een wijziging van de splitsingsakte met zich mee brengen.
Conclusie
Een nietig besluit is altijd ongeldig. Een vernietigbaar besluit wordt gezien als geldig genomen tot het moment dat het door een rechtbank ongeldig is verklaard en daarmee dus vernietigd.
Ten overvloedde mbt het verzoek tot vernietiging, er mag ook niets in het Huishoudelijk reglement (hhr) staan wat in strijd is met de wet en/of Akte van Splitsings.
De AVS is het hoogste document, het komt geregeld voor dat men om kosten te besparen zaken in het hhr opneemt, dit voorkomt een gang naar dure notaris om de gehele AVS opnieuw op te stellen.
Daarbij sluipen er geregeld “vernietigbare” zaken het HHR in, wat tot grote verwarring en ellende kan leiden (uit eigen ervaring, helaas)
Het lijkt erop dat het appartementsrecht zijn doel voorbij is geschoten, misbruik op onwetendheid van VVE-leden ligt altijd op de loer, het is té ingewikkeld gemaakt.
Veel mensen denken bijv. nog steeds ten onrechte dat ze een huis gekocht hebben.
Met onverschilligheid als grootste vijand.. mag je als lid van geluk spreken met een goed bestuur die de collectieve gedachte goed uitstraalt en haar leden keurig informeert.
Ik heb precies dit probleem maar met een paar speciale omstandigheden.
1. Geen verbouw zonder de toestemming van de VVE (dit is algemeen denk ik bij iedere VVE)
2. De benedenbuur (begane grond met achtertuin) heeft een uitbouw in 2011 gebouwd. Hij zei dat de uitbouw vergunningsvrij is en de buren kunnen er niet veel mee doen.
3. De VVE geeft de toestemming.
4. Recentelijk (binnen een maand) bleek het uit dat de uitbouw toch vergunningsplichtig (een besluit van de gemeente).
5. Mag ik zeggen dat de toestemming is niet biilijk gegeven was (obv relevante misleidende informatie) en eisen een nieuwe stemming over de uitbouw in de VVE? Kan ik zo’n uitspraak van de kantonrechter krijgen?
Hallo
In april jl kwam t bestuur met 1 mjop daar hadden wij vragen over zoals waarom uit 3 offertes er voor deze gekozen was?
T antwoord was er waren geen 3 offertes en we hebben niet gekozen,maar er was wel al een voorlopig plan wat ze eigenlijk die avond goed gekeurd wilden hebben,nu is daar tegen geprotesteerd en werd t opgeschort,een bijeenkomst in mei leverde een verklaring van t bestuur op dat t plan echt niks ging kosten ook deze offerte niet……
Nu in aug komt t bestuur met t verhaal dat wij als VVE deze kosten alsnog moeten betalen 1500 exclusief btw.
Wij zijn dat niet van plan om mee te betalen ,kan dit?..
In theorie een juist en helder verschil tussen nietigheid en vernietigbaarheid. Of iets vernietigbaar is, blijkt uit het voeren van een rechtszaak: de rechter zal dan een uitspraak doen. Maar de strijd gaat natuurlijk over de vraag óf iets nietig is. Bij ons zijn er voortdurend enkele eigenaars die het ergens niet mee eens zijn en “dus” stellen dat het een nietig besluit is. En zij zullen zich “dus” niet aan de besluiten willen houden die volgens bestuur en anderen keurige besluiten zijn. Hoe pak je dan mensen aan die ten onrechte stellen dat iets nietig is?