Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Wettelijke verplichtingenHuishoudelijk reglementModelreglementVergaderingWetboek

Nietigheid en vernietigbaarheid van besluiten

In de VvE Rechtspraak wordt er vaak gesproken over nietigheid en vernietigbaarheid van besluiten. Maar wat houd dat nu daadwerkelijk in?

De Vergadering van Eigenaars is het hoogste orgaan binnen de Vereniging van Eigenaars. Een belangrijke taak van de vergadering is om de richting te bepalen van de VvE en dit om te zetten in het nemen van besluiten. Er zitten voorwaarden aan het nemen van deze besluiten. Ze moeten voldoen aan wat er bepaald is in de wet, de splitsingsakte, het splitsingsreglement of het Huishoudelijk Regelement. Wat is het verschil tussen nietigheid en vernietigbaarheid van besluiten?

Nietigheid van besluiten

Op het moment dat de genomen in strijd zijn met deze bepalingen dan worden deze besluiten ‘nietig’ genoemd. Wat betekent dit nu voor de VvE en voor de individuele eigenaars van een appartement? Dit houd in dat het besluit ongeldig is en dat je er als eigenaar niet aan hoeft te houden. Voor de wet lijken de besluiten niet genomen te zijn. Ondanks dat de Vergadering er wel mee in heeft gestemd.

Vernietigbaarheid van besluiten

Besluiten van de VvE kunnen ook ‘vernietigbaar’ zijn. Een besluit is vernietigbaar wanneer het proces van het komen tot een besluit niet correct is gevolgd. Dat is het geval als de besluiten in strijd zijn met wettelijke bepalingen of bepalingen die beschreven zijn in de splitsingsakte of het betreffende modelreglement die het tot stand komen van besluiten regelen. Hierbij kun je denken aan het te laat opsturen van de agenda voor de vergadering maar ook als er op een verkeerde manier een besluit is genomen of als er gestemd is over een onderwerp dat niet op de agenda stond.

Verzoeken tot vernietiging

Een nietig besluit wordt gezien als niet genomen en daarmee hoef je als eigenaar geen actie te ondernemen. Bij een vernietigbaar besluit is dat anders. Om dit besluit te ontbinden moet je een verzoek tot vernietiging indienen. Hoe dat lees je in dit artikel. Houdt hierbij wel rekening met de fatale termijn die bepaalt is. Een maand voor besluiten en drie maanden voor besluiten die een wijziging van de splitsingsakte met zich mee brengen.

Conclusie

Een nietig besluit is altijd ongeldig. Een vernietigbaar besluit wordt gezien als geldig genomen tot het moment dat het door een rechtbank ongeldig is verklaard en daarmee dus vernietigd.

Over de auteur

Het algemene redactie account van VvE Centraal. De redactie van VvE Centraal streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan de kennisverbetering rondom het thema Vereniging van Eigenaars.. VvE Centraal heeft contacten binnen bestuurders, professionele beheerders en dienstverleners voor een VvE in Nederland.. Toch opereert VvE Centraal geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. VvE Centraal is een onafhankelijk en openbaar podium voor alle partijen die geïnteresseerd zijn in de Vereniging van Eigenaars..
  Gerelateerde artikelen
  VvE Rechtspraak - BesluitvormingVvE Rechtspraak - Splitsingsreglement

  VvE Rechtspraak: Nietige besluiten en eigenmachtige aanschaf tuinset

  VvE Rechtspraak - BesluitvormingVerhurenVvE Rechtspraak - Splitsingsreglement

  VvE Rechtspraak: bestemming wijzigen of slechts een afwijkend gebruik toegestaan?

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  6 reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Interessant om te lezen
  Beslag leggen om besluiten terug te draaien
  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.