BestuurModelreglement

Voorzitter van de VvE bestaat niet

banner voorzitterDe vergadering wordt voorgezeten door de ‘voorzitter van de vergadering’. Deze voorzitter is dus níet de voorzitter van de VvE, maar ‘voorzitter van de vergadering’. Er is een aantal verschillende modelreglementen waarin de regels voor samenstelling van bestuur en voorzitter een andere inhoud kennen. Het begrip ‘voorzitter’ is daarmee onduidelijk en niet alle VvE’s zijn voldoende op de hoogte om deze functie juist in te laten vullen.

Hoogste orgaan VvE

Het hoogste orgaan van een Vereniging van Eigenaren is de vergadering van eigenaren. De vergadering neemt besluiten en het bestuur dient deze uit te voeren. Het bestuur is dus beperkt in zijn handelen omdat het alleen met goedkeuring van de vergadering binnen het gestelde mandaat kan optreden voor de VvE.

Voorzittersrollen VvE

De volgende voorzittersrollen zijn te onderscheiden binnen een VvE:

Voorzitter van de vergadering:

Persoon belast met leiding van de vergadering en tevens de functie om als gemachtigde op te treden bij uitvoering  bepaalde (bijzondere) taken bestuur.

Voorzitter van het bestuur:

Wanneer het bestuur bestaat uit meerdere bestuurders, is één van de bestuurders ‘voorzitter van het bestuur’.

Bestuur bestaande uit één persoon

In principe moet er een aparte ‘voorzitter van de vergadering’ zijn, omdat deze in bepaalde gevallen ook moet meetekenen met de bestuurder/administrateur voor bijvoorbeeld grote uitgaven uit het reservefonds. Wanneer het bestuur maar bestaat uit één persoon en ook nog de functie van ‘voorzitter van de vergadering’ zou vervullen, valt deze controle weg en dat is niet toegestaan.

Bestuur bestaande uit meerdere personen

Wanneer het bestuur wel bestaat uit meerdere bestuurders, is deze controle niet noodzakelijk. Wanneer de penningmeester een belangrijke uitgave of handeling moet verrichten, zijn er namelijk nog één of meer andere bestuursleden die kunnen voorkomen dat deze persoon onjuist handelt. In dat geval mag sinds het modelreglement van 1992 de ‘voorzitter van het bestuur’ dezelfde persoon zijn als de ‘voorzitter van de vergadering’.

Regels voor bestuur en voorzitter in verschillende modelreglementen

Hieronder vindt u per modelreglement een beknopt overzicht van de regels die worden gesteld inzake het bestuur en de voorzitter:

Modelregelement 1973:

Het bestuur bestaat uit één administrateur die wordt benoemd door de vergadering. Naast de administrateur wordt uit de eigenaren of hun echtgenoten een’ voorzitter van de vergadering’ benoemd door de vergadering.

Modelregelement 1983:

Het bestuur bestaat uit één of meer administrateurs. Naast het bestuur wordt al dan niet uit de eigenaren een ‘voorzitter van de vergadering’ benoemd door de vergadering.

Modelregelement 1992:

Het bestuur bestaat uit één of meer bestuurders.  Indien er meerdere bestuurders zijn, benoemen zij één van hen tot voorzitter. Naast de ‘voorzitter van het bestuur’ benoemen zij tevens een secretaris en penningmeester. De secretaris en penningmeester mogen eventueel vertegenwoordigd zijn  in één persoon. Indien het bestuur uit meer dan één persoon bestaat, kunnen de functies van ‘voorzitter van het bestuur’ en ‘voorzitter van de vergadering’ in één persoon verenigd zijn.

Modelregelement 2006:

Het bestuur wordt gevormd door een oneven aantal van één of meer bestuurders. Indien het bestuur uit meer bestuurders bestaat, benoemt het uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Indien het bestuur uit meer dan één persoon bestaat, kunnen de functies van ‘voorzitter van het bestuur’ en ‘voorzitter van de vergadering’ in één persoon verenigd zijn.

Gepubliceerd door Neeltje VvE Beheer

Het algemene redactie account van VvE Centraal. De redactie van VvE Centraal streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan de kennisverbetering rondom het thema Vereniging van Eigenaars.. VvE Centraal heeft contacten binnen bestuurders, professionele beheerders en dienstverleners voor een VvE in Nederland.. Toch opereert VvE Centraal geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. VvE Centraal is een onafhankelijk en openbaar podium voor alle partijen die geïnteresseerd zijn in de Vereniging van Eigenaars..